Libor Dvořák: Diplomatický skandál mezi Ruskem a Švýcarskem se hodí kremelským propagandistům

20. říjen 2015

Velký diplomatický skandál se rozhořel mezi Ruskem a Švýcarskem: Ruský letecký speciál, který do Ženevy včera brzy ráno přivážel delegaci Státní dumy, se dostal do velmi blízkého kontaktu se švýcarskou stíhačkou americké výroby F-18. Mezi oběma zeměmi to podnítilo nepříjemný spor.

Rutinní kontrola, vysvětlují včerejší incident švýcarské úřady a rovnou dodávají, že takovýchto leteckých hlídkových zásahů podniká švýcarské vojenské letectvo přibližně 100 za rok.

Švýcarská F-18 se k ruskému dopravnímu letounu prostě přiblížila na dohled, identifikovala ho a opět se vzdálila.

Faktem je, že se tak stalo ve výšce asi 3600 m, tedy už během přibližovacího manévru.

Členové ruské parlamentní delegace včetně předsedy Státní dumy Sergeje Naryškina, kteří seděli na levé straně trupu a nespali nebo nepracovali, potvrzují, že stroj švýcarského vojenského letectva se přiblížil opravdu na dohled.

Čtěte také

Šéf delegace Naryškin pro zpravodajskou televizi Rossija 24 uvedl, že to „opravdu nebyl zrovna příjemný zážitek“.

Aby se to nepletlo, posádka ruského speciálu nejdřív uvedla, že vojenský letoun byl francouzský. Není divu – ženevské letiště leží nedaleko francouzské hranice.

Logo

Moskevské ministerstvo zahraničí nelenilo a ihned si povolalo velvyslance země gallského kohouta v Moskvě, aby incident vysvětlil.

Nakonec ovšem mluvčí centra ruské diplomacie v mrakodrapu na Smolenském náměstí Marii Zacharovové nezbylo než se Francii oficiálně omluvit.

Zajímavá byla ruská mediální odezva: Zatímco solidní a alespoň zčásti nezávislé informační internetové portály celou událost glosovaly zcela klidně a bez afektu, právě státní televize z tohoto incidentu učinily málem ohrožení ruského výsostného teritoria, navíc obsazeného zákonodárci, těšícími se mezinárodně uznávané poslanecké imunitě.

K tomu letmo dodejme, že ovšem třeba na Sergeje Naryškina se vztahují západní sankce a kdyby neletěl na 133. shromáždění Meziparlamentní unie do neutrálního Švýcarska, tak by prostě necestoval nikam.

Až hysterická reakce oficiálních ruských sdělovacích prostředků na v podstatě fádní událost je ale pochopitelná: Ruské letecké a hlavně raketové akce v Sýrii jsou ve světě vytrvale odsuzovány mimo jiné i proto, že by mohly ohrozit mezinárodní civilní letecký provoz.

Takže švýcarská, jak již řečeno, rutinní kontrola vlastního vzdušného prostoru se najednou kremelským propagandistům náramně hodí do krámu.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.