Libor Dvořák: Dopingová aféra v Rusku

10. březen 2016

Zatím osm ruských sportovců čeká na verdikt mezinárodních sportovních orgánů v souvislosti s tzv. meldoniovou aférou. Ta totiž postihla především sportovce východoevropských zemí. Rusko se jí cítí zasaženo obzvlášť tvrdě, protože se týká například i tenisové superhvězdy Marie Šarapovové.

„Mnozí z nich to nevěděli,“ omlouvá část ruských médií své sportovce. Kupříkladu známý ruský informační server newsru.com upozorňuje na fakt, že Světová protidopingová agentura WADA se meldoniem začala zabývat na počátku roku 2014 z amerického podnětu.

Právě tamní antidopingová agentura jako první vyslovila podezření, že východoevropští sportovci využívají této látky jako prostředku pro zvýšení výkonů. Koncem října právě zmíněného roku Světová protidopingová agentura přidala meldonium k seznamu preparátů, které budou zatím sledovány.

Vzápětí byla s finančním přispěním americké neziskové organizace Partnership for Clean Competition provedena kontrola vzorků moči více něž 8 300 špičkových světových sportovců v prakticky všech hlavních disciplínách.

Čtěte také

Závěr byl pozoruhodný: ve 182 případech, což je něco před 2 procenta, byl výsledek testů pozitivní, ale ještě zajímavější je, že absolutně všichni tito hříšníci pocházeli z Východní Evropy. Nu a na konci ledna tohoto roku se preparát ocitl na seznamu látek, zakázaných jak při závodech, tak i v tréninkovém procesu.

Ruští sportovní fanoušci samozřejmě největší pozornost soustřeďují na Marii Šarapovovou – a to nejen proto, že do meldoniové pasti spadla i ona, ale také proto, že právě Marie se zachovala velmi sportovně: přiznala, že byla několikrát upozorněna, že meldonium bude od počátku letošního roku špičkovým sportovců zakázáno, a že je si vědoma následků.

Americká protidopingová agentura jako první vyslovila podezření, že východoevropští sportovci využívají meldonium jako prostředku pro zvýšení výkonů

Mohl by to být zákaz účasti ve všech turnajích na čtyři roky: Šarapovová vyslovila přesvědčení, že i když se to stane, dokáže se do vrcholného tenisu vrátit. O možné příští finanční ztrátě až 150 milionů dolarů se přirozeně nezmiňuje.

Jiné jsou reakce ruských oficiálních míst, která mají tendenci v podobných záležitostech hledat zlou vůli Západu a snahu Rusko zase nějak poškodit.

Čtěte také

Bývalý šéf ruské antidopingové služby a významný ruský expert v této oblasti Nikolaj Durmanov tvrdí, že tento prostředek nepřináší žádné zvýšení sportovních výkonů, byl zkoumán příliš krátce a do seznamu zakázaných látek neměl být vůbec zapsán. Ruský ministr sportu Vitalij Mutko zase vyslovuje podiv nad tím, proč do černého seznamu nebyly zařazeny další analogické látky.

Asi bychom panu ministrovi měli položit jinou otázku: Proč se ruští sportovci poslední dobou objevují v tolika dopingových aférách. Není to náhodou proto, že Putinovo Rusko chce ze svého sportu podobně jako v sovětské epoše udělat falešný symbol převahy nad západním světem?

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.