Libor Dvořák: Jsou na východě Ukrajiny hromadné hroby?

29. září 2014

Skupina mezinárodních pozorovatelů dnes podle představitelů neuznané Doněcké lidové republiky přicestovala do Doněcka, aby tu zkoumala údajné masové hroby, jež prý v několika lokalitách zůstaly tam, kde ještě nedávno operovala ukrajinská armáda, Národní garda a další ozbrojené složky Ukrajiny.

„Masové hroby jsou nejméně tři,“ uváděly tyto zdroje už včera. Vicepremiér Doněcké lidové republiky Andrej Purgin ovšem ruské agentuře ITAR TASS navíc sdělil, že u osady Nižňaja Krynka byl objeven další podobný hrob.

Podle tohoto reprezentanta samozvané republiky v místech, kde byly hroby objeveny, ještě před dvěma týdny tábořily oddíly ukrajinské Národní gardy, konkrétně prapor Ajdar.

Podle velitele sil republikového ministerstva vnitra města Makejevka, na jehož katastru měly být hroby objeveny, se v jednom z nich našla čtyři těla, z nichž dvě už byla identifikována: Byli to místní obyvatelé, jeden horník a jeden aktivní spolupracovník separatistů.

Děsivé informace se okamžitě chopila ruská média, která ovšem přicházela s dosti protichůdnými údaji. Místní bezpečnostní orgány Doněcké republiky například nepotvrdily ruskou informaci, že někteří pohřbení měli odebrané orgány a že mezi nimi byly i ženy.

Čtěte také

Na masovém shromáždění ve prospěch obyvatel východní Ukrajiny na Poklonné hoře v Moskvě to ovšem skálopevně tvrdil známý ruský militantní vlastenec, spisovatel Alexandr Prochanov, který k řečenému navíc dodával, že někteří z pohřbených byli „možná pohřbeni za položiva“.

Je samozřejmě nesporné, že jde o strašlivé lidské tragédie a že pokud se bojovníci praporu Ajdar dopustili něčeho tak odporného, měly by je za to ukrajinské soudy potrestat.

Jsou na východě Ukrajiny hromadné hroby?

V této souvislosti si připomeňme výrok Amnesty International: Tato respektovaná celosvětová organizace už před několika týdny konstatovala, že ke zvěrstvům a zločinům proti lidskosti ve východoukrajinském konfliktu docházelo na obou stranách.

Důležité proto je, aby podobné případy byly řádně a objektivně posouzeny. Hodně tedy bude záležet na tom, kdo jsou oni mezinárodní pozorovatelé. Zatím víme jen tolik, že je jich asi deset a že jsou z Ruska a Francie.

Pevně doufejme, že tito lidé do Doněcké oblasti nepřijeli proto, aby pomáhali místní či ruské propagandistické mašinérii, ale aby se pokusili v této tragédii zodpovědně zorientovat. O tom, že násilnické vraždění lidí je jednoduše hnusné, ale že v podobných konfliktech o ně není nouze, zajisté není pochyb.

Proto je tak důležité, aby podivná válka na východě Ukrajiny co nejdřív opravdu skončila. Boje o doněcké mezinárodní letiště o tom přes opačný názor českého prezidenta zatím nesvědčí.

autor: ldo
Spustit audio