Libor Dvořák: „Kasparov neumí přijmout ránu

8. červen 2013

a do politiky se tudíž nehodí,“ píše Limonov na své facebookové stránce a obviňuje šachového génia, že tohle poněkud „překombinoval“. Podle něj je Kasparovovo počínání pro opozici špatným příkladem. Limonov dále tvrdí, že Kasparov se v souvislosti s kauzou Bolotné náměstí nemá čeho obávat.

„Nevěřím, že by se statní moc najednou právě v téhle souvislosti jen a pro nic za nic odhodlala vztáhnout na něj ruku,“ prohlašuje Limonov.

Kasparov ale zřejmě ví své a přemýšlí zejména o stejném postupu, který nedávno zvolil rektor nejprestižnější ruské ekonomické školy, který z podobných důvodů zůstal ve Francii. Ten je totiž vyšetřován v souvislosti s údajným tajným financováním ruské politické opozice a před třemi dny výslovně prohlásil, že považuje za lepší, aby on i vyšetřovatel byli raději každý v jiné zemi“.

Důvody podobných obav jsou v současném Rusku nepochybně na místě. Staronový prezident Putin, už krátce po svém nástupu naznačil, že metody jeho boje s opozicí budou stále tvrdší a že masové protesty jako byl ten, který se 6. května 2012 konal v předvečer jeho inaugurace na již zmiňovaném Bolotném náměstí nedaleko Kremlu, jednoduše tolerovat nebude. Ostatně jedna zajímavá historická souvislost: na Bolotném náměstí bývalo kdysi popraviště, na němž zemřel i slavný vůdce selského povstání Jemeljan Pugačov…

Pokud jde o oba opoziční předáky, jsou to muži, patřící k nejtvrdšímu jádru opozičních sil, kteří s představiteli putinského režimu vůbec nehodlají vyjednávat a z pohledu tohoto režimu jsou to političtí extremisté. V tuto chvíli je rozdíl mezi nimi zřejmě ten, že zatímco reemigrant, zuřivý levičák a zakladatel Nacionálně bolševické strany Limonov se ve vězení, kde si už několikrát pobyl, zřejmě se tam cítí jako doma a martýrská sláva ho vyloženě oslovuje, pravicově orientovaný Kasparov si zřejmě svůj další život představuje poněkud jinak. Tím spíš, že i nejnovější vlna ruské politické opozice znovu skládá zbraně a viditelně netuší, jak dál.

autor: ldo
Spustit audio