Libor Dvořák: Kazachstán nebude proti homosexuálům

28. květen 2015

O propagandě netradičních sexuálních praktik se v návrhu zákona O ochraně dětí před informacemi, poškozujícími jejich výchovu a vývoj opravdu píše a ta ruská filiace je opravdu nápadná.

Je proto jistě dobře, že se v kazašské ústavní radě našli lidé, kteří si to uvědomili a k dalšímu parlamentnímu projednávání zákonnou normu jednoduše nepustili.

Mimochodem – zmíněná rada přišla taky na to, že mezi kazašskou a ruskou verzí návrhu zákona jsou značné rozdíly, které by mohly vést k dosti různým výkladům.

Zajímavé jistě je, že ačkoli toto rozhodnutí padlo už 18. května, ve známost vešlo až v polovině tohoto týdne – což by mohlo znamenat, že se kolem celého zákonodárného procesu rozhořely tiché boje: v Kazachstánu je jistě hodně těch, kteří napodobování ruského velkého bratra považují za samozřejmé. Dobrá věc se ale nakonec, doufejme, podařila.

Čtěte také

Pro nás je jistě zajímavé, že k této iniciativě Kazachstán vyzvalo čtyřicet světových sportovců, mezi nimi i známá bojovnice za práva gayů a leseb Martina Navrátilová. A proč se angažovali právě sportovci?

Vysvětlení je snadné: Kazachstán by rád pořádal Zimní olympijské hry v roce 2022 a zmínění představitelé světového sportu ve své výzvě argumentovali tím, že olympioniky nemůže hostit země, v níž platí homofobní zákony.

Mimochodem – ruský příklad ukázal, že může, jenže od olympiády v Soči se ledacos změnilo – v prosinci loňského roku totiž MOV do olympijské charty doplnil uzanci, že olympijské hnutí bude napříště sportovce chránit před možnou diskriminací kvůli menšinové sexuální orientaci.

Republika Kazachstán

Pro Astanu je důležité, že kromě Kazachstánu se o pořadatelství těchto her uchází také Čína, a to je zatraceně těžký soupeř. Ostatně rozhodnutí, kde se tyto hry budou konat, padne už 31. července v Kuala Lumpuru.

Boje kolem tohoto návrhu zákona v Kazachstánu však ukazují i další věci. Země se u vědomí ukrajinské krize ještě důrazněji než dřív snaží přimknout těsněji ke světovému společenství jako k jisté protiváze výrazného ruského vlivu.

Kazachstán budí zájem světa už proto, že je bohatý na energetické suroviny. Jeho věčný prezident Nursultan Nazarbajev tu sice také buduje novou orientální despocii, ale kazašský režim je, zdá se, přece jen osvícenější než třeba uzbecký či turkmenský.

Nazarbajev se ostatně v minulých dnech snažil zabodovat ještě jednou, tentokrát osobní iniciativou: nabídl své prostřednictví v urovnání konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem. Což mu na Západě jistě bude přičteno k dobru.

autor: ldo
Spustit audio