Libor Dvořák: Lukašenko opět řeční o svých úspěších

23. červen 2016

V dvouhodinovém projevu k pátému Všeběloruskému lidovému shromáždění prezident země Alexandr Lukašenko několikrát zdůraznil jednu větu: „Vše, čeho jsme dosáhli, je naše vlastní dílo!“ Během 120 minut hlava běloruského státu ani jednou nezmínila velkého ruského bratra.

Nejdřív snad, co je to Všeběloruské lidové shromáždění.

Tato sešlost, jíž se mezi běžnými Bělorusy říká všelidový sněm, hodně připomíná někdejší sjezdy KSSS – třeba už proto, že 2,5 tisíce delegátů má tvořit reprezentativní vzorek běloruské společnosti a během dnes končícího dvoudenního jednání jste tu potkali nejen vysoké státní úředníky, poslance či reprezentanty silových rezortů, ale i penzisty, dělníky, traktoristy nebo studenty. Inu, jako za starých sovětských časů.

Dosavadní podobné „sjezdy“ proběhly v letech 1996, 2001, 2006 a 2010 a jejich forma skutečně připomínala a také dnes připomíná zvyklosti doby zdánlivě vymizelé – hlava státu v zásadě bilancuje právě uplynulou pětiletku a předestírá národu, co by se mělo dělat dál.

Když už mluvíme o pětiletkách – ta nevyhlášená, ale de facto probíraná běloruská příliš úspěšná nebyla a „baťka“ Lukašenko potřeboval najít viníka – což je pro něj přirozeně Moskva.

Problémy s Ruskem

Zprava ruský prezident Vladimir Putin si se svým běloruským protějškem Alexandrem Lukašenkem zahrál v Soči hokej

Mimochodem – zatímco běloruský prezident kritizoval Eurazijský ekonomický svaz, kde se podle něj některé úkoly jednotlivých členských ekonomik zbytečně dublují a kde zatím nefunguje Moskvou slibovaný společný trh bez omezení, běloruská média přinesla zprávy, které špatnou spolupráci v rámci Unie Ruska a Běloruska názorně ilustrují.

Právě ve dnech tohoto sněmování ruské úřady zakázaly vývoz produkce do Ruska pěti běloruským velkodrůbežárnám a také veškeré dodávky běloruského mléka. Ještě nepříjemnější je ovšem snížení ruských dodávek ropy ve 3. kvartálu o 2 milion tun oproti řádné smlouvě. Důvodem je údajně čtvrtmiliardový dolarový běloruský dluh a neplněné dodávky ropných produktů Rusku.

Mohli bychom ještě poměrně dlouho pokračovat, protože rozporů je hodně – až po fakt, že když běloruská armáda nedostala ruské rakety Iskander, vyvinula vlastní podobný systém Polonez (mimochodem s pomocí „bratrské Číny“), který je prý dokonce lepší než ten ruský.

Ale co tedy ještě říct? Přímo nepojmenované problémy ve vztazích s Ruskem Lukašenko naznačil v pasáži o „nutnosti diverzifikovat vývoz“, jeho 52 procent by mělo mířit do Asie, konkrétně do Číny – a „zameškané je prý třeba dohonit i v obchodu s EU a USA“.

Jak bude v podobných podmínkách fungovat od počátku virtuální Unie Ruska a Běloruska, je přirozeně ve hvězdách – ale moc dobře a účelně asi ne.

autor: ldo
Spustit audio