Libor Dvořák: Michail Saakašvili přišel o ukrajinské občanství

27. červenec 2017

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili, který se v posledních třech letech významně angažoval v ukrajinské politice, byl včerejším výnosem prezidenta Petra Porošenka zbaven ukrajinského občanství.

Anonymní zdroj z nejbližšího okolí prezidenta Petra Porošenka listu Ukrajinská pravda sdělil, že když Saakašvili podával žádost o ukrajinské občanství, zatajil fakt, že v rodné Gruzii má na krku několik trestních stíhání. K tomu dodejme, že už v roce 2015 byl ve vlasti v nepřítomnosti odsouzen k nepodmíněnému trestu ztráty svobody.

Trochu zvláštní je, že tohle všechno se přece vědělo po celém světě, protože gruzínská média si to rozhodně nenechávala pro sebe. Ještě nápadnější je pak fakt, že k tomuto aktu, který rozhodně nelze označit za přátelský, došlo pouhý týden po setkání Petra Porošenka s gruzínským prezidentem Margelašvilim. To na náhodu věru nevypadá…

Sám Saakašvili je v současné době ve Spojených státech, kde studoval a odkud pochází jeho manželka. Když byl ukrajinskými a ruskými médii tázán, co tomu říká, prohlásil, že si s tím neláme hlavu a že hodlá na Ukrajině žít dál – i bez občanství.

Michail Saakašvili přišel o ukrajinské občanství

Připomněl, že bydlí nedaleko centra Kyjeva a že se bude s radostí i napříště procházet po Majdanu či po hlavní kyjevské třídě Chreščatyku.

Ve prospěch oligarchů

Ukrajinská média však upozorňují, že tak jednoduché to asi nebude: s ukrajinským občanstvím do Gruzie vydán být nemohl, i když ta velmi stála o to, aby exprezident stanul před gruzínským soudem – bez ohledu na to, zda jsou jeho údajné viny faktické či zda by šlo o proces vyloženě politický.

V nové situaci je to ovšem jiné a někteří vykladači ukrajinského práva tvrdí, že pokud se Saakašvili vrátí do Kyjeva, může být z boryspilského letiště už první linkou do Tbilisi odeslán do Gruzie. O což by zřejmě moc nestál.

Otázkou zcela základní ovšem je, proč se gruzínský exprezident a oděský exgubernátor do téhle klatby dostal. Když se Petro Porošenko stal v roce 2014 ukrajinským prezidentem, povolal do služeb své země několik zahraničních politiků.

Petro Porošenko povolal do služeb své země několik zahraničních politiků, včetně Michaila Saakašviliho

Důvod byl jasný: tito lidé, totálně nespojení s ukrajinskou politickou scénou, měli pomoci rozbořit letitá korupční schémata.

Saakašvili se o to jako oděský gubernátor upřímně pokoušel, ale zároveň si nahlas stěžoval, že tamní mafie jsou ve spojení přímo s prezidentovým okolím a že v takové situaci se s nimi těžko bojuje. Ostatně právě proto 7. listopadu loňského roku svůj úřad opustil.

Petro Porošenko s oblibou tvrdí, že on není jako jiní ukrajinští (a samozřejmě ruští) oligarchové, že se nepodílel na rozkradení sovětského národního bohatství a že začínal takříkajíc od píky. To je sice možné, ale jeho včerejší rozhodnutí bylo právě ve prospěch těchto oligarchů.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.