Libor Dvořák: Migrace do Ruska se po novém roce snížila o 70 %

8. leden 2015

70 % takový je celkový pokles přistěhovalectví do Ruska, a to je číslo opravdu pozoruhodné. Důvodů je hned několik, ale tím hlavním jsou zřejmě zostřená pravidla stěhování do Ruska.

Od 1. ledna letošního roku totiž kdokoli z postsovětského území (zřejmě s výjimkou Běloruska) mohou na území Ruské federace vstoupit jedině s cestovním pasem – občanský průkaz vlastní země, jak tomu bylo doposud, nestačí.

Navíc od letoška platí náhrada dosavadních kvót systémem takzvaných zaměstnaneckých patentů. Podobně jako v řadě jiných zemí bude pro všechny zájemce o dočasný pobyt v Rusku, zmíněný patent a na jeho základě poskytnuté pracovní povolení povinná také zkouška z ruštiny.

Experti připouštějí, že tento trend se „dal očekávat“, ale zároveň zdůrazňují, že je tu i další předvídatelný důvod, a to je prudký pád hodnoty ruského rublu.

Čtěte také

Ruská migrační služba ovšem upozorňuje na to, že několikanásobně přibude ukrajinských uprchlíků (a připomeňme, že ti nemají s ruštinou žádné problémy) a Moldavanů a že vytrvale rostou i počty přistěhovalců z Číny i obou korejských států.

Úplně jednoduché to ale asi nebude: Zákon o přistěhovaleckých patentech je velmi složitý a nebude snadné si ho opatřit, a to hned z několika důvodů.

Největší potíží pro zájemce o pobyt a práci v Rusku – a přijíždějí sem především za prací – bude fakt, že pořídit si patent bude stát 60-80 tisíc rublů, což je minimálně 20-30 tisíc korun. Navíc i přes snížení počtu přistěhovalců do Ruska jich stále budou řádově miliony, což při známé ruské byrokracii může být problém jednoduše fyzicky nezvladatelný.

Ruské rubly

Zajímavý je také ještě jeden vyloženě sociální fenomén: v posledních dvaceti letech byli Rusové zvyklí, že v profesích společensky neprestižních jako je třeba metař či popelář vídali Tádžiky, Uzbeky, Kazachy či Kyrgyzy. Pokud nejvíc mezi imigranty ubude právě jich, Rusové budou nuceni obsazovat tyto pozice sami, což si ještě nedávno neuměli představit.

Čtěte také

Rostoucí ekonomické potíže největší země světa by je k tomu však zřejmě přiměly tak jako tak, protože zaměstnanost v Rusku už v následujících měsících nevyhnutelně poklesne.

Každopádně bude velice zajímavé sledovat, jak se už v tomto roce bude situace na ruském trhu práce vyvíjet – vlivů, jež ji budou ovlivňovat, je rozhodně víc, než se zřejmě Rusům samotným zamlouvá.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.