Libor Dvořák: Mnohoženství v Rusku

25. květen 2015

Ruská média, jež tato zdánlivě lechtivá zpráva plnila hlavně minulý týden, pohotově uváděla, že Gučigov už jednu ženu má a že se s ní, jak vidno, rozvádět nehodlá.

Mladou manželskou posilu v čistě islámském stylu však patrně považuje za téměř samozřejmou - islám je přece v Čečensku ne snad státním, ale v každém případě dominantním, ba zcela dominujícím náboženstvím. Tak proč se zdráhat před něčím, co právě k víře v Alláha vždy přirozeně patřilo?

Daudovův návrh vyvolal diskusi nejen mezi ruskými poslanci a pravoslavným kněžstvem, ale především na sociálních sítích. Ruské zákonodárství samozřejmě zcela v křesťanském a evropském duchu počítá pro každého muže vždy jen s jednou manželkou - i když postupně jich může také být několik.

Zajímavé je, že v postsovětském Rusku to zdaleka není první pokus o povolení polygamie. Zmiňovaný Ramzan Kadyrov již v roce 2006 pro oficiální povolení manželských svazků jednoho muže s několika ženami zcela oficiálně plédoval a zajímavé je, že se k němu tehdy přidal i ruský politický exot Vladimír Žirinovskij.

V Baškirsku se stejnou iniciativou přišel poslanec tamního národního shromáždění Edvrad Murzin. Tady jsou ostatně jeho argumenty: "Chlapů opravdu normálních je dneska málo, takže na všechny dámy se nedostane. Proto je taky tak nízká porodnost: u nás přece nemůžete chtít, aby děti vychovávaly matky samoživitelky bez manžela."

Čtěte také

A je tu ještě jeden precedent: ingušský prezident Ruslan Aušev svého času mnohoženství povolil, i když to bylo v rozporu s ústavou. Pravda, krátce nato své velkorysé gesto zase sám potlačil.

Jak ovšem říká první náměstek předsedy Ruské muslimské duchovní správy Damir-charzat Muchetdinov, poslední dobou se mnohoženství v islámských oblastech Ruska stává jevem dosti běžným, a to nejen na Kavkazu, ale i přímo v evropské části země.

Celé toto mírně řečeno choulostivé téma má ještě jeden zajímavý aspekt: Jak v nedávném rozhovoru pro rozhlasovou stanici Echo Moskvy zmínila známá publicistka Julie Latyninová, podobné excesy signalizují i fakt, že moc prezidenta Putina není tak všeobsáhlá a univerzální, jak se to ruská propaganda často snaží tvrdit.

Čtěte také

Vrací se přitom k roli čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, který si dnes dovolí nejen schvalovat polygamní sňatky, ale klidně by nechal střílet i po ruských policistech, pokud se na čečenském území objeví bez příslušného oznámení a povolení.

Inu, časy v Rusku se možná opravdu mění i směrem, který bychom ještě přednedávnem věru nečekali.

autor: ldo
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka