Libor Dvořák: Mrazivé rusko-americké vztahy

10. únor 2016

Rusko odmítlo další dialog se Spojenými státy v otázkách snižování stavů jaderné výzbroje. Vyplývá to z odpovědi náměstka ministra zahraničí Ruské federace Sergeje Rjabkova na otázku informační agentury Rossija sivodňa.

„Možnosti této společné rusko-americké cesty se vyčerpaly,“ řekl Rjabkov, což prý jasně vyplývá z prosté zbrojní a jaderné aritmetiky. Ta panu náměstkovi říká, že jeho země „již snížila počty jaderných hlavic i jejich nosičů na úroveň z přelomu 50. a 60. let“.

Dalším důvodem přerušení tohoto dialogu je „pokračující destabilizační činnost Washingtonu“ v takových oblastech, jako je „vytváření systému globální protiraketové obrany a vývoj zbraní, schopných zasazovat zničující údery bez využití jaderných náloží, ale na vzdálenost srovnatelnou s jakýmkoli strategickým útočným prostředkem“.

Tato konstatování nejsou jen odpovědí na otázku zmíněné informační agentury, ale také na návrh představitelů americké administrativy, aby se vedla dvoustranná jednání o tom, jak dále snížit jaderné arsenály obou zemí.

Čtěte také

Náměstek Rjabkov je ovšem přesvědčen, že Američané chtějí jeho zemi tlačit „k pravidlům hry na jednu branku“. Jednání, jež už před pěti lety Moskvě navrhoval Barack Obama, tedy neproběhnou.

Tento postoj Kremlu se v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Hlas Ameriky pokusil vysvětlit přední ruský odborník na strategické zbrojení Alexej Arbatov, který mimo jiné řekl: „Ruský postoj v této otázce je podle mě mylný, ale v jistém smyslu pochopitelný – Američané v podmínkách tvrdé diplomatické konfrontace prezidenta Putina nedávno označili přinejmenším za korupčníka, a teď by chtěli mávat olivovou ratolestí?“

Logo

To je logika, jíž lze je těžko něco vyčíst: Putina se americká obvinění (a teď odhlédněme od toho, zda oprávněná či neoprávněná) přirozeně dotkla, a ať už si o ruském prezidentovi myslíme, co chceme, jinak asi reagovat nemohl.

Arbatov je ovšem opravdu toho názoru, že ruský postoj je nesprávný, protože „celý systém kontroly a nešíření jaderných zbraní se ocitl doslova nad propastí“. Přitom jde bezesporu o téma, které musí vždy mít vrch nad všemi ostatními, tedy i nad osobní ukřivděností, ekonomickými sankcemi či ději v Sýrii, na východní Ukrajině nebo na Krymu.

Čtěte také

Podle Alexeje Arbatova je tu ovšem jeden zcela fatální problém: jaderné zbraně jsou dnes jediným ruským trumfem. V oblasti těch konvenčních za Západem Rusové pokulhávají a o ekonomice obecně lépe nemluvit.

Na což by měl myslet každý, kdo by chtěl Rusko zahánět do bezvýchodného kouta.

autor: ldo
Spustit audio