Libor Dvořák: O informační válce na Ukrajině

19. září 2015

Podle názoru mnoha mediálních odborníků krize na Ukrajině vybičovala informační konfrontaci mezi Ruskem a Západem na doposud nevídanou úroveň.

Politici, politologové i novináři v euroamerickém světě si přitom velmi dobře uvědomují, že zatímco Rusko se zejména na válku v éteru i na internetu dlouho a cílevědomě připravovalo, západní svět je dosavadními výsledky tohoto souboje viditelně překvapen a zatím neví, jak adekvátně reagovat.

Kreml se už skoro deset let ze všech sil pokouší proniknout do myslí i srdcí západních lidí hlavně prostřednictvím svého propagandistického televizního kanálu RT (označovaného dnes většinou jen touto zkratkou - její rozklíčování souslovím Russia Today je dnes v Rusku samotném ostýchavě pomíjeno).

Zajímavé je, že materiály této televize, zejména ty, které oplývají atraktivními záběry vzrušujících událostí, se objevují i na menších českých televizích.

Čtěte také

Není divu - šoty tohoto typu tvoří většinu vysílání televize RT a jejich smysl je jasný: dosáhnout co nejvyšší sledovanosti a do obrazových exkluzivit obratně vmíchat zprávy, jejichž informační hodnota je v nejlepším případě problematická. Nejčastěji jde ovšem o vyložené dezinformace.

V letošním roce Ruská federace dál významně posílila rozpočet kanálu RT - ten vzrostl o 75 procent a dosáhl 300 dolarů ročně. Rusové mají samozřejmě v záloze výmluvu, že tento skok je způsoben pádem rublu, ale je zcela jasné, že jednoduše své přítomnosti ve světovém informačním prostoru přikládají mnohem větší význam než dřív.

Vladimir Putin

Což ostatně dokládá ještě jedno číslo: zatímco loni šlo na zahraniční vysílání 23 procent vládního mediálního rozpočtu, letos je to již 34 procent. Západní odpověď na tyto ruské aktivity je zatím tak trochu rozpačitá a jasně ukazuje, že není výsledkem nějaké dlouhodobé koncepce, ale spíš okamžité reakce.

Vedení BBC, které ostatně k něčemu takovému bylo vybídnuto už před časem, prohlásilo, že zkoumá plány zřízení satelitního televizního kanálu a videoservisu pro rusky mluvící publikum. Již existující mezinárodní elektronická média jako DW, Američany financované Rádio Svobodná Evropa či evropský televizní kanál Euronews své ruskojazyčné vysílání už posílily.

Čtěte také

Evropský parlament už letos v lednu přišel s tvrdě formulovanou rezolucí, požadující po bruselské exekutivě „komunikační strategii, která by se postavila ruské propagandistické kampani".

Zatím není jasné, kdo má v tomto souboji navrch, Ale jedno je jisté už dnes: matoucí ruské informační či spíše dezinformační agresivitě, vymýšlející ke každé kauze typu malajsijského boeingu dobrou desítku teorií, které si často navzájem odporují, ale důležité je, že kalí vodu, je třeba čelit klidnou, jasnou a dobře promyšlenou argumentací, která bude svou pravdivostí ruskému informačnímu smetí vzdorovat nejúčinněji.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.