Libor Dvořák: Paddy Ashdown a ukrajinská krize

14. únor 2015

Krátce předtím, než se zraky přinejmenším většiny Evropy upřely do Minska, přišel na stránkách listu Independent se zajímavými úvahami na adresu Ruska a jeho vůdce známý britský politik Paddy Ashdown.

Podle lorda Ashdowna Vladimir Putin hodil rukavici mírovému systému, na němž byla moderní Evropa založena. Nejzajímavější ovšem je, co následuje.

A teď přímo citujme: „Hlavním problémem dnešního Ruska není jeho síla, ale jeho slabost. Jeho ekonomika se hroutí pod náporem sankcí a také klesajících cen ropy. Rusku dál ubývá obyvatel.

Průměrný věk mužů je 64 let. A k tomu si přičtěte takové vnitřní problémy země jako je růst islámského extremismu v Čečensku a Dagestánu – a je vám hned jasné, proč se v Rusku tolik obávají představy, že by se nemuselo podařit i v budoucnu udržet územní celistvost Ruské federace.“

Čtěte také

A v tom podle lorda Ashdowna spočívá dnešní hlavní problém vztahů Ruska se zbytkem světa – jednodušší by prý bylo mít co do činění se silným a sebejistým Ruskem.

Jenže když je země slabá jako současné Rusko a navíc má v čele tak tvrdého vůdce jako je Putin, vzniká silný svod odpoutat pozornost obyvatelstva od každodenních potíží právě nerozumným válečným dobrodružstvím.

„Jak se tedy máme zachovat?“ ptá se Paddy Ashdown. „Naše nejmocnější páky neleží ve sféře vojenství, ale ekonomiky. Sankce fungují, a proto se tohoto kursu musíme dál trpělivě držet. A za druhé je třeba pokračovat v tom, co zahájil Západ v čele s Angelou Merkelovou a Francoisem Hollandem. To znamená usilovat o zastavení palby, dosažení míru a poskytnutí větší autonomie územím na východě Ukrajiny.“ Tolik lord Ashdown doslova pár desítek hodin předtím, co oba zmínění politici odletěli do Minska.

Logo

Jak se zdá, právě tento postup je nejpraktičtější a nejméně nebezpečný – byť se Angela Merkelová v pátečním německém tisku dočkala hlavně kritiky a dokonce i tvrzení, že Minsk je její největší zahraničněpolitický neúspěch vůbec.

Je ovšem otázka, jak by na případný větší evropský politický a diplomatický tlak Putin nakonec reagoval. Proto je tváří v tvář nevyzpytatelnému partnerovi tak důležitá obezřetnost, opatrnost a pevné nervy, i když to třeba na první pohled nevypadá právě statečně.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.