Libor Dvořák: Podle Putina se Rusko se nenechá vtáhnout do „hokynářské diplomacie“

2. leden 2017

Dnes krátce po druhé hodině ranní moskevského času přistál v Moskvě letoun státní letky Rossija, který z USA zpátky do vlasti přivezl 35 diplomatů, vyhoštěných z USA rozhodnutím z 29. prosince.

Všichni byli prohlášení za nežádoucí osoby a do 72 hodin byli nuceni Spojené státy opustit. Společně s nimi přicestovalo i 61 členů jejich rodin.

„Poslední dny roku 2016 tito lidé neměli ani sekundu času na spánek a odpočinek; byli nuceni balit a zároveň uzavírat profesionální i soukromou americkou agendu.“ Takto na své facebookové stránce popisuje odjezd postižených kolegů pracovník ruské ambasády Jurij Melnik.

Do dosavadního sankčního amerického seznamu, který postupně vznikal od jara roku 2014, kdy Rusko anektovalo ukrajinský Krym a aktivně se angažovalo v konfliktu na východní Ukrajině, přibylo dalších šest jmen fyzických osob a také pět organizací, které se měly podílet na hackerských útocích na počítače Demokratické strany a ovlivnit tak výsledek letošních amerických prezidentských voleb.

Sem se dostala Ruská bezpečnostní služba FSB a také velení vojenské rozvědky GRU – její náčelník Igor Korobov a jeho první náměstci. Mimoto americké úřady zakázaly ruským diplomatům navštěvovat dvě předměstské rezidence v USA – s odůvodněním, že tyto objekty byly využívány ke zpravodajským účelům. Ruská strana americkou argumentaci samozřejmě kategoricky odmítá.

V Moskvě přistál letoun státní letky Rossija, který z USA zpátky do vlasti přivezl 35 diplomatů

Jak se zachová Trump?

Až potud jde o celkem běžné diplomatické půtky – snad jen nezvykle velkého rozsahu. Odpověď bývá klasická až rutinní: postižená strana vyhostí stejný počet pracovníků diplomatické mise iniciátora takovéhoto konfliktu. V Moskvě to začalo přesně podle tohoto zaběhaného scénáře: ministr zahraničí Sergej Lavrov zaslal prezidentovi Vladimiru Putinovi reciproční seznam 35 amerických diplomatů, kteří by měli být naopak vyhoštěni z Ruska.

A tady začíná vývoj poněkud nečekaný: prezident Putin obvyklý postup neschválil – s poukazem, že Rusko se nenechá vtáhnout do metod takovéto „hokynářské diplomacie“. Ať už si o současném vládci Ruska myslíme cokoli, tento tah (který mimochodem pochválil i Donald Trump) Rusko i Putina tak dalece nic nestojí.

Vladimir Putin

Už proto, že k vyhoštění pracovníků americké ambasády v Moskvě lze při nepříznivém vývoji vztahů přece přistoupit i později. Takové gesto vypadá jaksepatří velkoryse. Uvědomme si však, že ona velkorysost je jen zdánlivá.

Putin jen eliminoval účinek dramatického kroku Baracka Obamy, celému světu naznačil, že končící americký prezident, který mu nikdy neseděl, už ho naprosto nezajímá, a Donaldu Trumpovi, který slibuje lepší rusko-americké vztahy, předem pomohl omezit až zcela negovat důsledky tohoto nejnovějšího americko-ruského diplomatického skandálu.

Zajímavé jistě bude, jak se v celé této záležitosti po 20. lednu zachová právě Trump.

autor: ldo
Spustit audio