Libor Dvořák: Pozoruhodný případ Varvary Karaulovové

31. říjen 2015

Pozoruhodný případ řeší moskevští vyšetřovatelé. Ti včera požádali Lefortovský soud hlavního města Ruska, aby umožnil vazbu studentky Moskevské státní univerzity Varvary Karaulovové.

Ta byla letos v květnu zadržena při pokusu o překročení turecko-syrské hranice. Poté se za asistence svého otce vrátila zpátky do vlasti. Během vyšetřování celé spletité kauzy zpočátku figurovala jako svědkyně. Teď se ovšem její osud radikálně mění.

„Je to oběť,“ tvrdil od samého počátku Varvařin otec Pavel Karaulov a poukazoval na to, že jeho dcera byla do Turecka úkladně vylákána verbíři IS (kteří už jsou zadrženi) a poté měla být vehnána do náruče teroristů přímo na syrském území.

Podle toho se také osudy 19leté ženy odvíjely na přelomu letošního května a června: turecké úřady ji z ničeho neobvinily a také ruští vyšetřovatelé původně nedospěli k názoru, že je třeba podat na Varvaru trestní oznámení.

Čtěte také

Jenže události se postupně vyvinuly poněkud jinak: zjistilo se, že dívka si cestovní pas opatřila přes ministerstvo zahraničí tak, aby se to rodiče (mimochodem v rozvodovém řízení) nedověděli, 27. května doma řekla, že jde do školy a od té chvíle se po ní země slehla.

Rodiče ji tedy i prostřednictvím internetu začali hledat a neposedná ratolest se poměrně rychle našla – jistě i proto, že její otec Pavel úzce spolupracuje s ruskou tajnou službou FSB. Možná i tomu Varvara vděčila za to, že doma rovnou nebyla trestně stíhána za pokus proniknout do řad v Rusku zakázaného IS.

Logo

Nejnovější vývoj – předvčerejší výslech a včerejší uvalení vazby – však ukazují spíše na to, že pracovníci Vyšetřovacího výboru doufali, že je Varvara přivede na stopu dalších případných vyznavačů extrémního islámu.

A opravdu: postupně se ukázalo, že dívka nosila hidžáb a dlouhý uzavřený šat ještě před úprkem do Turecka i na univerzitu, že po návratu do Ruska dál udržovala kontakty s možnými či faktickými verbíři a že je tudíž možné považovat přinejmenším za potenciální nadháněčku dalších bojovníků na syrská a irácká bojiště i ji samotnou.

Čtěte také

Tím spíš, že za těch pár měsíců změnila jméno i příjmení (teď je to Alexandra Ivanovová) a patrně se opět chystala z Ruska vycestovat do islámského světa. Pokud by se to prokázalo, hrozí jí až 15 let vězení.

Jak se ukazuje, případ to přitom není ojedinělý, a tak ať už budeme Putinovo vojenské dobrodružství v Sýrii hodnotit jakkoli, jeho obava z extrémního islámu, který by nakonec mohl v daleko větší míře než doposud operovat přímo na ruském území, je opodstatněná. Problém je jen v tom, že kauzu jako je tato lze v současném Rusku vyrobit zcela uměle…

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: ldo
Spustit audio