Libor Dvořák: Přímé spojení s Vladimirem Putinem

16. duben 2015

Dokonalá režie – to je to, nač jsme v tomto případě rok co rok zvyklí a talkshow ruského prezidenta nezklamala ani letos.

Jak se v moskevském novinářském světě proslechlo už před počátkem této velkolepé podívané, hlavní akcent tentokrát neměl být kladen na události kolem Ukrajiny, ale na ekonomické otázky a vývoj životní úrovně řadových Rusů.

Mimochodem – prezident Putin prý přípravou na tento přímý přenos v konzultacích s členy vlády a odborníky strávil plné dva dny.

Dramaturgie se prý tentokrát řídila zásadou „příliš ostrým otázkám se raději vyhněme, ale na to, co lidi opravdu zajímá, by prezident odpovědět měl“.

Jak znalci poměrů předpokládali, senzace se nekonala. Ukrajinské téma se skutečně dostalo do pozadí a do studia byli přizvání představitelé malého a středního podnikání, ale také bývalý ministr financí Alexej Kudrin, který je v posledních letech jakýmsi povoleným kritikem ekonomické činnosti nejvyšší státní moci.

Čtěte také

V této roli Kudrin zafungoval i tentokrát, když se ptal, že při ceně ropy 30 dolarů za barel dokázala ruská ekonomika růst sedmiprocentním tempem, kdežto teď se blíží nule.

Putin připustil, že růst za rok 2014 byl opravdu jen 0,6 %, ale stále to byl přece jen růst. Potíže posledního roku ruský prezident vysvětluje takto: „Narazili jsme na jistá ekonomická omezení ze zahraničí, a to se tak či onak na tempu hospodářského růstu podepsat muselo. Přesto jsme zbrzdili inflační spirálu, rubl zpevnil a ekonomika se stabilizuje.“

A teď to zřejmě dnes nejdůležitější: „Je mnoho hrozeb, jež nemůžeme předpovědět. Pokud ale uchováme stabilní vnitropolitickou situaci, tu konsolidaci společnosti, jíž jsme v současné době svědky, tak se nemusíme bát ničeho.“ Sečteno a podtrženo: buďte zticha, chvalte nás a naši politiku – a bude dobře. Vždyť to koneckonců stejně děláte.

Vladimir Putin odpovídá na dotazy občanů

Nu a pokud jde o Ukrajinu, alespoň jeden opravdu skandální Putinův výrok: „Politická situace v té či oné zemi se čas od času mění, ale národ tu zůstává. Národ, jak už jsem nejednou říkal, nám velice blízký. Já přísně vzato Rusy a Ukrajince považuji za národ jeden.“

Známý ruský spisovatel Boris Akunin, žijící poslední dobou na Západě, v nedávném rozhovoru pro BBC řekl: „Moc v mé vlasti získali nepřátelé Ruska. Dokud to tak bude, nevrátím se.“

Je-li prezidentem Ruska muž, který neuznává existenci více než čtyřicetimilionového ukrajinského národa a inzeruje to v celostátní televizi, Akuninovi se rozhodně není co divit.

autor: ldo
Spustit audio