Libor Dvořák: Proč byla Le Penová obviňována, že ji podporuje Rusko?

9. květen 2017

Ještě jednou k francouzským prezidentským volbám, a to z ruského pohledu: Moskva je nedělním výsledkem zklamána, protože činila vše pro to, aby zvítězila Marine le Penová.

To se ale – vcelku podle očekávání – nezdařilo a Vladimir Putin se teď musí připravit na dosti komplikované vztahy s novým jasně proevropským francouzským lídrem.

Hodně západních médií si všímá už toho, že ruský prezident čekal s gratulací Emmanuelu Macronovi až do pondělka a dal tak najevo, že francouzská volba je mu proti mysli. Není divu – veškeré pokusy Moskvy pomoci paní Le Penové zkrátka a dobře skončily zřetelným krachem – a to i přesto, že razantní francouzská populistka a odpůrkyně evropské ukotvenosti své země získala přes třetinu hlasů.

Zajímavé v tomto ohledu je, že Moskva má v poměrně živé paměti i jinou reakci na Macrona než je ta současná. Na počátku roku 2016 nový francouzský prezident, v té době ještě jako Hollandův ministr hospodářství, ruskou metropoli navštívil a tehdy mluvil o nutnosti „úniku ze slepé uličky“. Na mysli tím měl směřování k nápravě vztahů Západu s Ruskem.

Podpora Le Penové ze strany Ruska bude pokračovat

Ještě loni v listopadu znovu horlil pro spolupráci s Moskvou v boji proti mezinárodnímu terorismu a prezidenta Hollanda káral za to, že pomáhal Rusko vystavit evropské izolaci. Jenže před těmi pár měsíci Kreml považoval Macrona za neperspektivního a držel se svých lepenovských priorit.

Marine Le Penová

Možná i proto, že se jich drží již dlouho. Paní Le Penová se už v roce 2014 dočkala půjčky od První rusko-české banky se sídlem v Moskvě ve výši 9,4 milionu eur, a to byl jediný oficiálně přiznaný úvěr tohoto typu. Koncem letošního března při už čtvrté návštěvě Ruska ji osobně přijal i prezident Putin.

Proč byla a je tato sebevědomá a v politice se dobře orientující dáma pro Moskvu tak zajímavá, je nabíledni: Moskva sice neustále opakuje, že by měla ráda co do činění se silnou Evropskou unií, ale ve skutečnosti jí v evropském dění vyhovují spíš takové události jako brexit. Kdyby po něm v případě vítězství Le Penové následoval i frexit, určitě by si jen spokojeně mnula ruce.

Lapidárně to včera shrnula bulvární Komsomolskaja gazeta, která Macrona ocejchovala výrazy jako „loutka Rotschildů, psychopat a pan Nikdo“. Nenávistné výpady končí konstatováním: „Francouzi si gumáka Macrona sami vykoledovali… Musejí si nejdřív projít globalistickým peklem. Tito lidé si nezaslouží demokracii, vykoupenou životy milionů sovětských vojáků.“ A je to.

Macron mezitím vůči Moskvě hodně přitvrdil – podle moskevského politologa Grigorije Golosova i hlavně kvůli diletantským kybernetickým útokům v předvolebním období. Což bude pro ruské špičky další popud pro to, aby Le Penovou ze všech sil podpořily už za pár týdnů, tentokrát v parlamentních volbách.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.