Libor Dvořák: Prostituce v Rusku podražila

20. prosinec 2014

Jak se zdá, jde v Rusku o jev skoro masový a ceny intimních služeb stoupají opravdu všude. V takovém murmanském erotickém salonu Madeleine stávaly dvouhodinové hrátky s rozverným děvčetem 3-7 tisíc rublů.

„Teď budeme kvůli prudkému kolísání hodnoty rublu nuceni ceny zvýšit o 30-40 % a v budoucnu hodláme tvorbu cen přímo navázat na hodnotu amerického dolaru,“ říká manažerka tohoto zařízení.

Nejmenovaný představitel podniku Murmanský intimní svět zase prohlašuje: „Zatím se snažíme naše služby nezdražovat, jenže v každodenním životě je dražší a dražší úplně všechno, a tak nemůžeme naše děvčata nutit, aby pracovala se ztrátou.“

Podobné je to i jinde než na severozápadě Ruska v těsné blízkosti severských zemí, odkud do přístavního Murmanska přijíždějí jako zájemci o tuto kratochvíli hlavně Skandinávci. Například regionální list Naša gazeta píše, že na Uralu se ceny takovýchto velmi specifických služeb zvedly o 50-100 %. Zatímco dřív hodina intimního dovádění stála 2 500 rublů, dnes to může být 5, 6 či dokonce 7 tisíc.

Čtěte také

Zákazníci v uralském Jekatěrinburgu prý chápou růst cen prostituce jako důsledek obecného ekonomického vývoje v zemi, a tak se nakonec sice neradi, avšak přece jen s nepříjemným překvapením smiřují.

Ruské vysílání BBC si povšimlo, že mnoho Rusů, kteří o raketovém růstu cen diskutují na sociálních sítích, kněžkám lásky dokonce doporučuje, aby ceny za své výkony zvyšovali především cizincům, a to v rámci odvety za západní ekonomické sankce vůči Rusku.

Noční klub, prostituce (ilustrační foto)

A konečně známý ruský informační portál newsru.com, který se problémem nedávno zabýval, připomíná, že ve světě se prostituce už dávno chápe jako jeden z důležitých indikátorů stavu ekonomiky a její kondice. Evropská unie podle tohoto zdroje uložila svým členským zemím, aby právě prostituci a narkobyznys zahrnovaly do celkové bilance svého HDP.

V závěru zajímavého materiálu na newsru.com se ovšem konstatuje, že ruské prostitutky v minulosti zvedaly ceny svých služeb i bez jakýchkoli měnových otřesů. Stalo se to třeba loni v Přímořském kraji na Dálném východě, kde profesionální děvčátka podražila jen proto, že „jsou si své ceny dobře vědoma, proto ji zapracovala do příslušných kalkulací“. Inu, taky argument pro cenovou tvorbu.

autor: ldo
Spustit audio