Libor Dvořák: Putin opět mluvil k lidu

14. prosinec 2017

Jasným startem volební kampaně před březnovými prezidentskými volbami byla dnešní bilanční tisková konference šéfa Kremlu Vladimira Putina v Moskvě.

Trvala 3 hodiny 41 minut a ruský prezident odpověděl na téměř šest desítek otázek. Dokonale připravená a hlavním aktérem také dokonale odvedená talk show na nejvyšší politické úrovni – tak bychom také mohli hodnotit ty skoro tři a tři čtvrtě hodiny.

Vladimir Putin sice odpovídal hlavně na otázky regionálního významu, ale došlo přirozeně i na témata zcela zásadní: ruský vůdce třeba oznámil, že příští rok nepůjde do voleb jako kandidát strany Jednotné Rusko. Kandidovat bude jako nezávislý a doufá v podporu občanů i „politických stran“.

Bilanční tisková konference šéfa Kremlu Vladimira Putina v Moskvě

Pokud jde o ukrajinský problém, ruský prezident jako obvykle stereotypně tvrdil, že žádní ruští vojáci v Donbasu nejsou, ovšem připustil přítomnost „jistých milicí“. Těch je prý zapotřebí, aby východ Ukrajiny nečekal osud bosenské Srebrenice, kde v roce 1995 bylo nelítostně pobito na 8 tisíc muslimských mužů.

Strach v nejvyšších patrech moci?

Zajímavá byla i chvála Donalda Trumpa, a to za „významné úspěchy“ jichž během necelého roku vládnutí dosáhl. Skandál kolem údajného ruského vměšování do loňských prezidentských voleb v USA je podle Putina vykonstruovaný a obvinění si vymysleli lidé, kteří stojí v opozici vůči Trumpovi. Aféra Spojeným státům škodí, řekl šéf Kremlu a vyšetřování označil za „špionománii“ a „blábol“.

Bilanční tisková konference šéfa Kremlu Vladimira Putina v Moskvě

Po asi třech hodinách došlo i na to, nač se mnozí už dlouho těšili, totiž na otázku televizní moderátorky Xenie Sobčakové, která se před pár týdny rozhodla kandidovat na úřad ruského prezidenta také. Ostatně Putinův mluvčí Dmitrij Peskov ji už předem varoval, aby si z prezidentovy tiskovky nedělala součást své předvolební kampaně a mluvila výhradně k věci, jako normální novinářka.

Xenie tomuto zadání dostála a prezidenta se zeptala, jaký vztah má státní moc ke konkurenci a proč nebyl k volbám připuštěn například Alexej Navalnyj. Za hlavní důvod tohoto postupu Sobčaková považuje strach v nejvyšších patrech státní moci, který tam opozice vzbuzuje.

Libor Dvořák

Putin odpověděl, že „moc se nikdy nikoho nebála a nebojí“ a srovnal právě Navalného s Michailem Saakašvilim. „To byste chtěla, aby po náměstích ruských měst běhaly desítky podobných Saakašviliů a destabilizovaly situaci v zemi?“ odpověděl Putin Sobčakové otázkou.

Sečteno a podtrženo byla tisková konference ruského prezidenta formálně perfektní, ale její věcnou hodnotu nejlépe popsal jeden posluchač Rádia Svoboda: „Putin si opět svolal novináře, aby jim podrobně nesdělil, co je zajímá.“

autor: ldo
Spustit audio