Libor Dvořák: Putin před novináři

18. prosinec 2014

Kápni božskou, říkali si zřejmě novináři na dnešní velké tiskovce ruského prezidenta, ale řekl bych, že se nedočkali. Putin se zachoval jako profesionální propagandista ze sovětských dob – jenom zřejmě trošku zapomněl, že časy se změnily. Co jsme tedy uslyšeli?

Ruská ekonomika i přes současné problémy vyroste, údajně o 0,7 %. Putin připustil, že jeho režim poněkud zanedbal diverzifikaci ekonomiky, ale vzápětí to omluvil tím, že peníze je přece třeba vkládat do nejziskovějších odvětví – a to je samozřejmě těžba a prodej energetických surovin.

V první hodině tiskovky s velmi krátkým Putinovým úvodem byli pečlivě vyvoláváni jen režimní novináři – s výjimkou ukrajinského kolegy z televize Ukrop, který se mimo jiné zeptal na věc zcela základní: jaké je ruské angažmá na východní Ukrajině.

Čtěte také

Zmíněná pečlivá režie ovšem tento dotaz bezesporu zařadila proto, aby Putin mohl odpovědět, co odpověděl. Rusko se podle něj v konfliktu nijak neangažuje a případní ruští vojáci, kteří tam bojují, jsou výhradně dobrovolníci.

Ještě směšnější byla reakce na otázku, týkající se Krymu a západní nevole v této souvislosti. Putin odpověděl, že Krym pro Západ ve skutečnosti není žádný problém a že jde jednoduše o to, aby Rusko bylo zničeno. Vladimir Vladimirovič sáhl do své oblíbené bajkářské škatulky a popsal dle něj nešťastné Rusko jako klasického ruského medvěda, jehož zlí Evropané a Američané chtějí uvázat na řetěz, vytrhat mu zuby, pak ho zabít, vydělat jeho kůži a tu si snad pověsit na zeď.

Ruský prezident Vladimir Putin

Je zcela evidentní, že takováto Putinova prohlášení směrem v Evropě ani v Americe nemůže nikdo brát vážně a že jeho čtvrteční tiskovka, ostatně jako spousta jiných jeho výroků, míří především domů – k dědečkům a babičkám se základním vzděláním, kteří nesedí na internetu a jejichž jediným informačním zdrojem jsou putinské státní televize.

Pokud si Putin myslí, že takovéto sentence osloví i někoho jiného než jen zmíněné dědečky a babičky, tak se jednoduše mýlí. Nadějí pro zbytek světa by mohlo být, že si to snad uvědomí i jeho nejbližší okolí a zachová se podle toho.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.