Libor Dvořák: Putin se zjevil lidu

25. duben 2013

Již po jedenácté se dnes na televizních obrazovkách i rozhlasových vlnách zjevil Vladimir Putin. Pečlivě zrežírované představení trvalo skoro pět hodin a ruský prezident se v něm jako obvykle dotkl všech palčivých domácích i zahraničně-politických témat.

Úvodem pár slov k formální stránce věci: Křesla ve studiu byla uspořádána do kruhu, aby se i na pohled vytvořil rámec neformální důvěrné debaty. K této režijní představě významně přispěl také Putinův projev, který vyzníval zdůrazňovaně civilně a připomněl tak názory některých ruských domácích politologů staré přesně rok: Nový prezident Putin už nebude mačem ani vůdcem, ale pravým otcem národa. Dlužno uznat, že Putinův dnešní tón této představě docela odpovídal. Také moderátoři Kirill Klejmenov a Marie Sittelová působili poněkud ofenzivněji, než jsme při této příležitosti bývali zvyklí.

A témata? Začněme bostonským atentátem bratří Carnajevů, který se ruskému prezidentovi do krámu nepochybně hodí. Putin řekl, že tato tragédie by Rusko a USA měla sblížit a že právě čečenský původ obou bratří by měl naznačit, s jakým problémem je Rusko už dlouhá léta konfrontováno. „Rusko je první a největší obětí islámského terorismu,“ řekl Putin a vyjádřil naději, že advokáti čečenských extrémistů po celém světě snad konečně pochopí, oč v boji s nimi v Rusku jde. Zapomněl jenom podotknout, že ruský boj s čečenským separatismem a extremismem se netýká jen samotných jeho aktérů, ale celého těžce zkoušeného čečenského národa.

Velmi podstatným tématem dnešní debaty byla korupce a obrovský skandál na ruském ministerstvu obrany, který před pár měsíci stál křeslo dnes již bývalého armádního ministra Anatolije Serďukova. Putin se znovu projevil jako vyznavač a zákona a formální legalista, když svého vojenského pozorovatele a novináře Viktora Barance po jeho zmínce o nezpochybnitelnosti shromážděných důkazů sice skoro laskavě, ale přece jen zakřikl, že o vině konkrétních osob v kauze rozkrádání armádního majetku nemohou rozhodovat ani novináři a dokonce ani vyšetřovatelé, ale jen a jen soud. „Nemůžeme připustit, aby se opakoval rok sedmatřicátý,“ řekl Putin.

Oproti předchozím debatám tohoto typu bylo zajímavé, že někteří přímo přítomní v sále se směli nejen ptát, ale dokonce s Putinem polemizovat. Patřil mezi ně i bývalý ministr financí a významný ruský makroekonom Alexej Kudrin. Ten Putinovi řekl, že jeho poloopatření a poloreformy nikam nevedou a že to je koneckonců důvod, proč post šéfa rezortu ruských financí odmítl. Putin odvětil na své často užívané obhroublé notě. „Je to flákač, nechce se mu pracovat.“ Z tohoto tónu, u nějž nebylo jasné, zda je míněn žertem nebo vážně, jako obvykle poněkud zamrazilo, ale na to už jsme za ta léta u Putina zvyklí.

autor: ldo
Spustit audio