Libor Dvořák: Rozuzlení příčin pádu ruského letadla se blíží

28. prosinec 2016

Ze dna Černého moře nedaleko Soči byla vyzvednuta již druhá černá skříňka – tentokrát ta, která zaznamenává technické parametry letu.

Odborníci podle jejího vnějšího vzhledu soudí, že je ve velmi dobrém stavu, což by mělo přispět k co nejrychlejšímu stanovení příčin tragické nehody, která tuto neděli odnesla 92 lidských životů.

„Kruci, klapky! My padáme, kapitáne!“ zní mírně eufemizovaný neúplný překlad záznamu útržkovitého dialogu posádky nešťastného Tu-154, který se po vzletu z adlerské ranveje tuto neděli ve vzduchu udržel pouhých 120 vteřin.

Naplňuje se tak jedna z prognóz, jež odborníci vyslovili už během neděle – klapky, zvyšující vztlak letounu během startu a přistání, zřejmě nefungovaly tak, jak měly, a nejspíš se vysunuly asymetricky, čímž dramaticky snížily ovladatelnost stroje, které se dostal do fatálních nesnází.

Někteří armádní letečtí odborníci však tvrdí, že na podobné situace jsou posádky školeny a měly by je bez problémů zvládnout. Proto se dál mluví o kombinaci několika fatálních závad s možnou chybou pilotů. Tuto teorii mimo jiné podporuje i zvuk varovného signálu, který se za letu ozývá v situaci, kdy letoun překročí tzv. kritický úhel náběhu. Laicky řečeno tak dochází k příliš prudkému zvednutí přídě, které rovněž napomáhá ztrátě vztlaku.

Recepce jako pracovní setkání

Na černomořské pláži byl zřízen provizorní sklad, kde se shromažďují vyzvednuté úlomky stroje

Pátrací týmy mají navíc k dispozici jak videozáznamy přistání letounu a jeho rolování po letišti, tak dokonce unikátní záběry následného startu, krátkého letu a posléze pádu.

Vyhledáni byli také očití svědci na trase letu stroje, kteří by vyšetřování mohli poskytnout alespoň nějaké informace Vše již zmíněné jasně dokládá, proč posádka nemohla vyslat žádný tísňový signál: ve vražedně krátkém čase se plně věnovala řízení, dokázala letadlo otočit o 180 stupňů a evidentně se pokoušela o návrat na letiště. Želbohu marně.

Na černomořské pláži byl zřízen provizorní sklad, kde se shromažďují vyzvednuté úlomky stroje. Celých těl obětí katastrofy bylo z moře zatím vyzvednuto 15, fragmentů pak něco přes dvě stovky. Lékaři oslovili na 105 příbuzných, jež požádali o odebrání vzorků DNA, aby bylo možné identifikovat všechny oběti.

Ministerstvo obrany dnes oznámilo, že hned po Novém roce začínají konkursy, na jejichž základě budou do Alexandrovova armádního souboru písní a tanců, jehož členové tvoří přes dvě třetiny obětí, přijati noví zpěváci a hudebníci, jak je při doplňování stavu Alexandrovců již po dlouhá léta běžné.

A ještě jedna čerstvá informace: Prezident Putin dnes oznámil, že mění formát tradiční novoroční recepce v Kremlu, která bude mít s ohledem na nedělní tragédii povahu pracovního setkání.

Tragická nehoda tuto neděli odnesla 92 lidských životů
autor: ldo
Spustit audio