Libor Dvořák: Ruské rakety na íránském území?

9. říjen 2015

Nejmenované americké zdroje tvrdí, že při středečním ruském raketovém útoku raket s plochou dráhou letu čtyři tyto střely dopadly na íránské území.

To, zda způsobily nějaké škody či dokonce oběti na životech, tato zpráva televize CNN neuvádí.

Nic nám nespadlo, tvrdí oficiální představitel ministerstva obrany RF generálmajor Igor Konašenkov a v ofenzívním tónu pokračoval: „My na rozdíl od CNN nepřinášíme výroky od anonymních zdrojů, ale rovnou ukazujeme starty našich střel i zasahované cíle prakticky v reálném čase.“

Pravdou je, že Bílý dům tuto informaci oficiálně nekomentoval a podobně se zachoval i státní department, který také tuto zatím hypotetickou domněnku nepotvrdil.

Čtěte také

O to zajímavější je íránská reakce: tamní informační agentura Irna potvrdila, že ve středu v provincii Západní Ázerbájdžán dopadl na zem neznámý předmět a že se tak stalo v podstatě na trase ruských střel s plochou dráhou letu, startujících z lodí v Kaspickém moři.

Konzervativní íránská média jsou ovšem jiného názoru, teorii o havarovaných raketách rozhořčeně odmítly a celou věc označily za „psychologickou kampaň Spojených států vůči Moskvě“. „Od okamžiku, kdy Rusko zahájilo vojenskou operaci v Sýrii, západní média a oficiální osobnosti na Kreml vytrvale útočí,“ prohlašuje agentura Fars, která má blízko k notorický známým Strážcům islámské revoluce.

Podle západních zdrojů Rusové mířili na postavení odpůrců syrského prezidenta Bašára Asada včetně těch, které podporují Spojené státy. Ruské ministerstvo obrany však uvedlo, že cílem jeho letectva byl Islámský stát

Pro úplnost ještě syrské vládní prohlášení, jež uvádí, že ruský středeční raketový útok umožnil syrským pozemním jednotkám zahájit rozsáhlou ofenzívu, během níž bylo zlikvidováno na sto extrémistů.

Zkusme se na celou věc podívat nezaujatýma očima. Zmíněné letounové střely Kalibr NK, odpalované Kaspickou flotilou, musejí přes mořskou hladinu a území Íránu a Iráku absolvovat 1500 km a kopírují terén se všemi jeho nerovnostmi v 50m výšce. Že ne všechny musejí nutně doletět k cíli, je nabíledni – a případná podobná havárie během válečných operací je přece čímsi samozřejmým.

Čtěte také

Méně samozřejmé už je, proč tyhle rakety z Kaspiku vůbec vzlétají. Západ Moskvu za její ozbrojené akce trvale kritizuje. Americký ministr obrany Carter už prohlásil, že jeho země s Rusy spolupracovat nebude, protože jejich počínání je tragicky chybné. Je to jistě tím, že nikdo zatím pořádně neví, co Rusko svým angažmá v Sýrii vlastně sleduje.

A tak má zřejmě v tuto chvíli pravdu ukrajinský prezident Petro Porošenko, že ať už je to všechno jak chce, Kreml a jeho pán hodlá v těchto dnech a měsících vytvořit nestabilní svět. Což je pravdě jistě blíž, než se na první pohled může zdát.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3488820

autor: ldo
Spustit audio