Libor Dvořák: Rusko neobviňuje ČR, uvedl velvyslanec Zmejevskij ke kauze Skripal

4. duben 2018

Rusko nikdy neobviňovalo a neobviňuje Českou republiku z podílu na otrávení bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v anglickém Salisbury nervově paralytickou látkou – pouze konstatovalo, že Česko je schopno pracovat na výzkumu otravných látek.

Uvedl to dnes na tiskové konferenci v Praze ruský velvyslanec Alexander Zmejevskij. Česká diplomacie v okamžité reakci vyjádřila politování, že Rusko opakovaně a manipulativně spojuje ČR s tímto případem. Vyjádření ruského tituláře označila za neakceptovatelná.

„Žádná obvinění proti ČR nikdy nebyla z ruské strany vznesena. Pouze jsme konstatovali fakta,“ zdůraznil Zmejevskij na tiskové konferenci, svolané na ruském velvyslanectví v Praze.

Poukázal současně na to, že i v otevřených českých zdrojích se dočteme, že čeští experti jsou schopni pracovat na výzkumu nervově paralytických látek a že na základě tohoto výzkumu pokračuje vývoj protilátek pro českou armádu a NATO.

„Specialisté dobře vědí, že v roce 2011 ČR a Organizace pro zákaz chemických zbraní uzavřely dohodu, podle které je povoleno vyrobit až deset kilogramů těchto látek,“ dodal Zmejevskij. Nevím, jak kdo, ale já podobný výrok za obvinění považuji.

Skripal s dcerou byli otráveni po kontaminaci Skripalových domovních dveří Novičokem, muselo to být provedeno těsně před jejich příjezdem z letiště

Kdyby nešlo o tragédii, bylo by to k smíchu

České ministerstvo zahraničí ČTK zaslalo prohlášení, ve kterém vyjádřilo „politování nad tím, že ruská diplomacie opakovaně spojuje ČR“ s případem použití Novičku. „Tato vyjádření… slouží k odvedení pozornosti možné ruské účasti na tomto činu a hrozí dalším zhoršováním našich vztahů,“ uvádí ústředí české zahraniční služby.

Vítr do ruských plachet možná trochu nečekaně posílilo odborné pracoviště britského ministerstva obrany. To sice potvrdilo, že Sergej Skripal a jeho dcera Julie byli otráveni nervově paralytickou látkou typu Novičok, ale zároveň přišlo s poněkud problematickým tvrzením, že není schopno stanovit, z jaké země látka pochází.

Tento postoj zcela jednoznačně vyvracejí bývalí sovětští experti typu Vila Mirzajanova, žijící dnes na Západě, kteří se na vývoji těchto látek bezprostředně podíleli a jsou přesvědčeni, že podle chemického složení lze zemi původu bez problémů určit.

Překvapivého výroku britských expertů samozřejmě ihned využila ruská strana. Ta se ústy Putinova mluvčího Dmitrije Peskova domáhá okamžité omluvy ze strany britské premiérky Mayové a jejího ministra zahraničí Johnsona za obvinění Ruska ze spáchání tohoto zločinu.

Libor Dvořák

Pan Peskov asi zapomíná na to, že když se podezření zatím nepotvrdilo, může přesto trvat dál – už proto, že tato verze je po letitých zkušenostech s Ruskem prostě nejpravděpodobnější.

A ještě jedna věc: britská delegace dnes na jednání Organizace pro zákaz chemických zbraní v Haagu prohlásila ruský požadavek, aby se právě Rusové mohli podílet na vyšetřování kauzy Skripal, za „perverzní“.

Není divu: Rusko se zkrátka chová jako důvodně podezřelý delikvent, který se dožaduje dosavadních výsledků vyšetřování své kauzy. Kdyby nešlo o tragédii, bylo by to k smíchu.

autor: ldo
Spustit audio