Libor Dvořák: Ruští podnikatelé se mohou vrátit

9. červen 2015

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon zaručující beztrestnost Rusům, kteří do konce roku ohlásí své dosud tajené bankovní účty a další jmění v cizině. Předpokládá se, že tento krok pomůže čelit chronickému problému postsovětského Ruska v podobě úniku kapitálu do ciziny, což je jev, který také přispěl ke krizi v zemi.

„Vše odpuštěno, když vrátíte peníze domů,“ jako by chtěl Vladimir Vladimirovič vzkázat svým velmi majetným krajanům, kteří domácím bankám, ale hlavně putinské moci příliš nevěří a svůj kapitál všemožnými způsoby dostávají do bankovních domů, do kterých zmíněná státní moc jednoduše nedosáhne.

„Jedním z nejdůležitějších ustanovení nového zákona je plné vyjmenování všech článků trestního zákoníku, od nichž je zaručena beztrestnost, od neplacení cel, přes daňové úniky a zatajování majetku až po nelegální vytváření fingovaných firem atd.," uvádí i u nás často citovaný seriózní ruský server newsru.com a dodává, že kdo přizná majetek, bude i zbaven povinnosti uhradit státní pokladně vzniklou škodu.

Navíc přiznaný majetek nebude moci posloužit k trestnímu, daňovému či správnímu stíhání.

Čtěte také

Zmíněný zákon, k němuž prezident Putin připojil svůj podpis včera navečer, prošel oběma komorami parlamentu opravdu rekordní rychlostí, což jen podtrhuje, jak velké ekonomické potíže současné Rusko zažívá.

Pár konkrétních čísel: Podle informací DW jen za loňský rok unikl z Ruska kapitál v úhrnné výši 154 miliard dolarů a za první kvartál tohoto roku to bylo 33 miliard.

Michail Chodorkovskij

Na první pohled bychom mohli mluvit o klesajícím trendu, ale západní ekonomičtí analytici poukazují na to, že ruským firmám jednoduše klesají příjmy, což je způsobeno jak prudce sníženými cenami energetických surovin na světových trzích, tak samozřejmě západními hospodářskými sankcemi. Jejich dosah se Rusko sice neustále snaží bagatelizovat, ale právě citovaná čísla mluví o něčem jiném.

Jiná věc je, jak toto legislativní opatření zafunguje. Je víc než dost pravděpodobné, že zákon vznikl na politickou objednávku a že sami jeho přímí autoři o tom, zda podobná snaha přinese nějaký hmatatelný užitek, upřímně pochybují.

Čtěte také

Problém současné ruské reality není v dikci jednotlivých právních norem, ale v tom, jak jsou dodržovány: Každému ruskému boháči jistě stačí vybavit si kauzu Chodorkovskij, deset let pobytu kdysi nejbohatšího muže Ruska za mřížemi i to, jak dopadl jeho Jukos.

Když si ruská státní moc usmyslí, zlikviduje jakéhokoli člověka a jakoukoli firmu, bez ohledu na to, zda je to či není v souladu se zákony, s nimiž ta moc sama přišla. Což je koneckonců odpověď na otázku, nakolik může tato nejnovější Putinova snaha uspět.

autor: ldo
Spustit audio