Libor Dvořák: Saakašvili na Ukrajině rezignoval

8. listopad 2016

Bouři na ukrajinské politické scéně způsobil přesně o výročí říjnové revoluce gruzínský exprezident Michail Saakašvili. Ten do země původně přišel jako poradce prezidenta Porošenka.

Brzy nato ho právě Porošenko jmenoval do funkce gubernátora Oděské oblasti: a právě z tohoto postu 7. listopadu gruzínský bouřlivák odstoupil.

Své rozhodnutí Saakašvili vysvětlil tím, že de facto nemá možnost realizovat svůj program ve svěřeném regionu. Opřel se přitom přímo do samotné hlavy státu, o níž prohlásil, že místo aby mu svou autoritou pomohl, naopak v přístavní Oděse tiše podporoval nejméně dvě mafiánská uskupení, z nichž podle Saakašviliho jedno řídí sám oděský primátor Truchanov.

Saakašvili ve svém desetiminutovém projevu k občanům prohlásil, že poslední kapkou do poháru jeho trpělivosti byly elektronické deklarace vysokých příjmů poslanců Nejvyšší rady a vysoce postavených státních úředníků v okamžiku, kdy značné procento Ukrajinců jen stěží vydrží od výplaty k výplatě.

Faktem je, že mnozí ukrajinští političtí pozorovatelé Saakašviliho podezírají, že je to od něj jen elegantní ústup do pohodlnějších pozic, protože kdekdo tvrdí, že na svou práci a svůj hlavní úkol jednoduše nestačil.

Vyklizení Augiášova chléva

V prosinci loňského roku gubernátor nicméně přešel do protiútoku a na zasedání rady pro reformy z korupčního jednání přímo obvinil expremiéra Jaceňjuka, který tomuto orgánu přesedal, a ministra vnitra Avakova.

Logo

Posledně jmenovaný na to reagoval tím, že na Saakašviliho vychrstl sklenici vody. Právě Jaceňjuk a Avakov ostatně hned po pondělním Saakašviliho prohlášení o rezignaci kostatovali, že pan gubernátor spíš víc mluví, než pracuje.

Bylo by ovšem dobré oběma politikům připomenout, že ve své vlasti dosáhl bývalý gruzínský prezident možná vůbec nejlepších výsledků za deset let v úřadu právě v boji s korupcí. Dnes Michail Saakašvili prohlašuje, že proti ukrajinským úplatkářům bude bojovat dál, jen z jiných pozic.

Všeobecně se soudí, že hodlá založit politickou stranu Vlna, s níž by se chtěl o hlasy ucházet v očekávaných předčasných parlamentních volbách v roce 2017. No a až bude ukrajinským občanem 8 let, mohl by pomýšlet i na úřad nejvyšší, což by při jeho příznačné ambicióznosti nebylo nic nečekaného.

Vraťme se ale k samotnému problému ukrajinského boje s korupcí. Že vysoká politika v zemi je tímhle nešvarem prolezlá skrz naskrz, nekonstatuje jen Saakašvili, ale i představitelé EU. Vyklizení Augiášova chléva zkorumpované ukrajinské politiky však rozhodně není snadné, což naposledy významně připomněl právě případ oděského gubernátora.

autor: ldo
Spustit audio