Libor Dvořák: Situace na východní Ukrajině je stále napjatá

24. duben 2014

Každá rada drahá, praví staré české úsloví, které současnou situaci kyjevské prozatímní státní moci vystihuje zřejmě nejlépe. Úřadující prezident Turčynov a úřadující premiér Jaceňjuk jsou si velmi dobře vědomi, že hnízda proruského odporu na východní Ukrajině je třeba pacifikovat, ale zároveň jako by nevěděli, jak přesně to udělat.

Nabíledni pak je, že se neustále zaposlouchávají do toho, co zaznívá z Moskvy. Po včerejších militantních pohrůžkách šéfa ruské diplomacie Lavrova se dnes ozval i ruský prezident Putin. Ten řekl, že „pokud současný režim v Kyjevě opravdu nasadil armádu proti vlastnímu obyvatelstvu, není pochyb o tom, že je to zcela evidentní protilidový zločin“. Co by mohlo následovat, si po zkušenostech posledních týdnů zajisté umíme představit.

Obavy vrcholných kyjevských politiků z ruské intervence jsou samozřejmě pochopitelné, ovšem pokud chce Ukrajina opravdu zachovat svou samostatnost, celistvost a státní suverenitu, měla by si v boji se separatismem počínat rezolutněji a sebevědoměji, a přesně tohle se neděje.

Nikdo samozřejmě nevolá po zbytečných masakrech s desítkami a stovkami mrtvých, ale dosavadní postup Kyjeva chvílemi až vyvolává obavy, zda je Ukrajina samostatné státnosti opravdu schopna.

Připomeňme si historické konsekvence: Ukrajina o suverenitu v uplynulých čtyřech či pěti staletích při každé vhodné příležitosti usilovala, ale nakonec jí nikdy opravdu nedosáhla. Klaďme si proto otázku, proč. Nejnovější dvacetileté údobí svobody jí v podstatě věnoval Boris Jelcin, který Sovětský svaz v prosinci 1991 rozvalil především proto, aby definitivně dorazil svého politického soka Michaila Gorbačova.

Čtěte také

A oč tedy v tuto chvíli na východní Ukrajině jde? Docela dobře to pojmenovává ukrajinský analytik Hryhoryj Perepelica: „Ukrajinské silové struktury si z krymské operace nevzaly žádné ponaučení.“ V debatě pro ruské vysílání BBC tento odborník prohlásil, že „situace v tomto regionu se blíží k bodu, z nějž už nebude návratu. Dnes proti silám ukrajinské armády a ministerstva vnitra stojí příslušníci elitních jednotek GRU. Už brzy je však plně představitelná plnohodnotná vojenská operace ze strany Ruska.“

Ještě lapidárněji to možná řekl politolog Leonyd Tupyčenko. Ten je toho názoru, že vhodný okamžik pro účinný zásah ukrajinské silové struktury „propásly“. Podle tohoto odborníka nejde jen o to, že v oblasti působí ruští provokatéři, ale také o to, že na východě Ukrajiny se po dlouhá léta vrstvily ekonomické, sociální a politické problémy, které jsou pro dnešní nestabilitu regionu ideální živnou půdou. O to komplikovanější případné urovnání konfliktu bude.

autor: ldo
Spustit audio