Libor Dvořák: Syrští křesťané rozhořčeni výroky představitele ruského pravoslaví Vsevoloda Čaplina

7. říjen 2015

Syrští křesťané ostře odsoudili nedávné vystoupení šéfa synodálního oddělení Ruské pravoslavné církve pro styk s veřejností, protojereje Vsevoloda Čaplina.

Tento vysoký představitel ruského pravoslaví označil letecké útoky, jež od 30. září podniká ruské letectvo na syrském území, za součást svaté války.

„Je to vysoce morální zápas, ba dokonce posvátný, protože v něm jde o boj s terorismem, boj o spravedlivý svět, boj za důstojnost lidí, jimž rukavici hodil terorismus. Naše země je dnes zřejmě nejaktivnější silou světa, která se terorismu postavila," podotkl bez zbytečné skromnosti před pár dny před moskevskými novináři Vsevolod Čaplin.

A hned k tomu dodal, že právě Rusko na Blízkém východě odjakživa sehrávalo „výlučnou roli".

Čtěte také

Syrští křesťanští kněží s odpovědí na tyto mírně řečeno naduté sentence dlouho nečekali. Syrský biskup Iljas Tuma reagoval slovy, že v křesťanství je nějaká svatá válka nemyslitelná. Bez ohledu na to, zda někdo s touto představou souhlasí či ne.

Jiný syrský křesťanský kněz, Ispiridon Tanus v interview pro internetový portál Suriyat, podporující umírněnou protiasadovskou opozici, rovnou soudí, že Rusko si zahrává s ohněm a dodává: „Mučedníci naší církve se nikdy nestanou mučedníky války, protože právě oni jsou oběťmi války."

Skuteční křesťané nemohou být propagátory války. Ti syrští ve většině případů nejsou součástí asadovské mašinérie

A ještě jeden názor, s nímž tentokrát přišel Fajsal al-Kásim, novinář celoarabské televizní stanice Al-Džazíra, který na své twitterové stránce napsal: „Když Ruská pravoslavná církev popisuje ruskou intervenci v Sýrii jakožto svatou válku, bezděky tím arabské muslimy inspiruje k džihádu."

Vsevolod Čaplin (ostatně ne poprvé) zkrátka dosti významně přestřelil. Zřejmě si dost dobře neumí představit, že skuteční křesťané nemohou být propagátory války, ale hlavně že ti syrští v drtivé většině případů nejsou součástí asadovské mašinérie.

Čtěte také

Na rozdíl od Ruské pravoslavné církve. Ta se ve své zemi dostala na místo ideologické berličky po zemřelém komunismu a tuto svou roli dnes plní do hrdel a statků.

I když objektivně by ruské angažmá v syrském občanském konfliktu za určitých okolností mohlo zafungovat pozitivně (a upřímně si přejme, aby se tak stalo), slova o „svaté válce" připomínají spíše křižácká tažení a jen těžko se dá předpokládat, že by na ně vzdělaní a soudní Arabové mohli slyšet.

Ruské pravoslaví je ovšem v posledních letech Putinovým režimem zneužíváno pro účely velmi neposvátné, čehož jsou Čaplinovy výroky výmluvným důkazem.

autor: ldo
Spustit audio