Libor Dvořák: Tillerson v Moskvě. USA a Rusko si vyjasňují oblasti společného zájmu i rozporů

12. duben 2017

V Moskvě začalo dnes před polednem napjatě očekávané setkání ministrů zahraničí Ruska a Spojených států. Sergej Lavrov osobně jedná s Rexem Tillersonem poprvé po jeho uvedení do funkce šéfa americké diplomacie.

Hlavním tématem rozhovorů je podle ruských i amerických diplomatů konflikt v Sýrii. Hostitel schůzky Lavrov hned v úvodu amerického ministra upozornil, že úder americké armády proti syrské základně z minulého týdne byl podle Moskvy porušením mezinárodního práva.

Lavrov se domnívá, že je důležité zajistit, aby se podobné akce neopakovaly. Problém je ovšem hlavně v tom, že Moskva zřejmě považuje celou Sýrii za své léno, kde nikdo jiný nemá co pohledávat.

Tillerson zase prohlásil, že považuje za důležité, aby komunikační kanály mezi oběma zeměmi zůstaly stále otevřené. K tomu poznamenejme, že Rusko v reakci na americký páteční nálet na syrské vojenské letiště vypnulo horkou telefonickou linku mezi Moskvou a Washingtonem. Dnešní jednání se každopádně koná ve významném okamžiku, kdy si oba státy mohou vyjasnit oblasti společného zájmu, ale i hlubokých rozporů. Těch je ale mnohem víc.

Sergej Lavrov jedná s Rexem Tillersonem poprvé po jeho uvedení do funkce šéfa americké diplomacie

Bláhová očekávání

Představa Tillersonova setkání s prezidentem Vladimirem Putinem byla v okamžiku vzniku tohoto komentáře stále ještě otevřená, ale myslitelná. Moskva opakovaně tvrdí, že ruský vůdce ji na programu nemá. Některá moskevská média ovšem oznámila, že setkání obou politiků se připravuje. Kreml obvykle podobné schůzky předem neoznamuje, takže kdoví.

Putin ovšem v rozhovoru pro rozhlasovou a televizní společnost Mir, který těsně předcházel Tillersonovu příletu do Moskvy rezolutně prohlásil, že míra důvěry – zejména ve vojenských záležitostech – mezi Moskvou a Washingtonem ve srovnání s časy Obamovy administrativy, s níž se Putin věru neměl rád, „vyloženě degradovala“.

Vladimir Putin

Putin přitom už 30. března konstatoval, že vztahy mezi RF a USA se ocitly prakticky na nule. O den později oficiální představitel Kremlu Dmitrij Peskov pro americkou televizi ABC prohlásil, že kontakty mezi oběma zeměmi jsou na ještě nižší úrovni než v dobách studené války.

A aby se to nepletlo, hned po americkém náletu na letiště Šajrát se ozval i premiér Dmitrij Medveděv. Ten 7. dubna konstatoval, že součinnost mezi RF a USA je zničena definitivně a že Trumpova administrativa dohnala Spojené státy „na pomezí bojových srážek s Ruskem“. Což zní opravdu znepokojivě. A aby se to nepletlo – ruský ministr obrany Šojgu dnes prohlásil, že 96 procent ruských jaderných raket je připraveno k okamžitému odpálení.

Jakákoli optimistická očekávání na téma Tillersonovy návštěvy v Moskvě se proto jeví jako skoro bláhová a smysl má zřejmě hlavně to, že šéf americké diplomacie do Moskvy vůbec přicestoval. Kdyby tak neučinil, bylo by to ještě horší.

autor: ldo
Spustit audio