Libor Dvořák: Ukrajina zahájila „zodpovědnou a uvážlivou“ protiteroristickou operaci

15. duben 2014

Je to jediná možnost – myslí si především ukrajinští vojenští odborníci, kteří vycházejí z neochoty východoukrajinských separatistů opustit objekty, které drží v nejméně jedenácti městech na východě země.

Kupříkladu analytik Oleksandr Skypalskij neustále zdůrazňuje, že představitelé silových rezortů, kteří se k prezidentovu prohlášení připojili, s reálnými akcemi nikterak nespěchají. Připisuje to nezkušenosti a malé kompetenci těch, kteří celou operaci vedou.

Během dneška se ale dostavil první úspěch: ve městě Kramatorsku ozbrojenci sami vyklidili jednu obsazenou policejní stanici. Jak se ale zdá, tito lidé se pro opuštění objektu rozhodli sami a komando vyslané Kyjevem nemuselo použít zbraní a násilí.

Na začátek protiteroristické akce Kyjeva už reagoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Ten prohlásil, že v případě pokračování přísunu ukrajinské vojenské techniky i vojáků a policistů do regionu je ohrožena čtyřstranná schůzka představitelů Ruska, Ukrajiny, EU a USA, naplánovaná na tento čtvrtek v Ženevě.

Čtěte také

Uvědomíme-li aktuální ruskou politickou rétoriku, může už tohle být další nepřímá hrozba ruským vojenským zásahem. Rusko sice ústy Lavrovovými i Putinovými několikrát opakovalo, že nemá v úmyslu na východní Ukrajinu vstoupit. Zároveň si ale vymiňuje právo „chránit své krajany všemi dostupnými prostředky“. Jak to může vypadat, jsme viděli už na Krymu.

Americký prezident Barack Obama během telefonického rozhovoru s Vladimirem Putinem opět pohrozil zpřísněním dosavadních sankcí. Ty se ovšem zatím týkají jen několika desítek konkrétních osob, nikoli Ruska jako státu. Putin mu ostatně na výtku, že Rusko „destabilizuje Ukrajinu“, odpověděl, že Američané zřejmě nemají „hodnověrné informace“.

Ozbrojení proruští aktivisté před policejní stanicí v ukrajinském Kramatorsku

Ruské dobrodružství na Ukrajině zkrátka pokračuje, a jak říká známý ruský ekonom Konstantin Sonin, který cituje slavného francouzského politika minulosti Talleyranda „tohle je horší než zločin – to je chyba“.

Tato chyba bude podle Sonina znamenat prudké zhoršení vztahů Ruska doslova s celým světem, což se nutně podepíše na ruském hospodářství, které beztak není v nejlepší kondici. Náprava vztahů mezi Rusy a Ukrajinci si pak vyžádá úsilí několika generací.

Tohle vše se přitom odehrává a ještě odehraje kvůli imperiální umanutosti jediného muže…

Čtěte také

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.