Libor Dvořák: Ukrajinská SBU prý odhalila ruské špióny v ukrajinské armádě

24. červenec 2014

Vlastizrada – přesně takovýto verdikt zřejmě vyslechnou všichni ti, kteří se hlavně na východě země dostali v posledních třech měsících do sítí ukrajinské tajné služby.

Ruští špióni se prý našli i ve struktuře ukrajinského ministerstva obrany, ale jejich jména zatím uvedena nebyla. Zato Valentin Nalivajčenko promluvil o několika těch, kteří se proti své vlasti provinili takříkajíc přímo na bojištích.

SBU zadržela například obyvatele města Arťomovska, jehož teroristé pověřili odposlechy ukrajinských leteckých posádek a také sledováním silničních kontrolních stanovišť ukrajinské armády. Zároveň také podával zprávy o dislokaci a přesunech polních jednotek ukrajinské armády.

Tento ukrajinský občan jménem Dmitrij Nikolajevič Pravděnko od května do července podle pokynů separatistického velitele Solovjanova na upravené vysílačce odposlouchával rozhovory ukrajinských armádních štábů a pak v podstatě řídil teroristickou palbu po armádních pozicích. Právě on údajně pomohl sestřelit i několik ukrajinských vojenských letadel, jejichž počty už jdou do desítek.

Čtěte také

16. července pak byl v Čerkassech zadržen 29letý muž, který pod vedením koordinátora teroristů v tzv. Doněcké lidové republice Olega Serďuka poskytoval separatistům všemožnou pomoc přímo v prostoru, kde probíhá antiteroristická operace kyjevské vlády.

Společně s dalšími dvanácti muži z Čerkassů, shromažďoval a dopravoval teroristům nejrůznější materiál, léky a obvazy počínaje a potravinami, neprůstřelnými vestami a zbraněmi konče. Navíc na sociálních sítích zorganizoval dvě separatistické skupiny, z nichž vybíral jejich nejradikálnější příslušníky, kteří měli provádět antiukrajinskou propagandu mezi místním obyvatelstvem.

Proruský separatista u trosek malajsijského letadla u vesnice Hrabove na východní Ukrajině

V Luhaňsku se zase podařilo zatknout dokonce minometníka, který na pokyn separatistů ostřeloval obytné čtvrti tohoto velkého města, považovaného za jedno ze separatistických bašt, a jehož palbu separatisté připisovali ukrajinské armádě.

Zajímavé teď jistě bude nejen to, jaké tresty soudy těmto pomahačům separatistů vyměří, ale také to, kolik jich asi je: musíme si uvědomit, že prostor při rusko-ukrajinské hranici je obydlen buď etnickými Rusy, nebo rusifikovanými Ukrajinci, kteří mají příbuzné a známé přímo na ruském území. Spolupráce či naopak nespolupráce zdejšího mírně řečeno rozpolceného obyvatelstva zkrátka tu a tam může dostávat rozměry antické tragédie.

autor: ldo
Spustit audio