Libor Dvořák: Utrpí trestaný, anebo trestající?

31. červenec 2014

Tak zní základní otázka těchto dnů, kdy sankce euroamerického světa, uvalené na Rusko, opět významně posílily a znovu udeřily na osoby z nejbližšího okolí prezidenta Vladimira Putina.

Poslední balíček těchto opatření je jednoznačnou odpovědí na pokračující ruskou podporu separatistů na východě Ukrajiny a samozřejmě na zkázu malajsijského boeingu, která znamenala zmaření téměř tří stovek lidských životů. Ostatně jak se zdá, právě tragédie letu HN17 se pro Západ stala katalyzátorem, který vyvolal zcela zřejmé přitvrzení původně dosti mírných sankcí.

Nejnovější opatření mimo jiné obsahují embargo zbrojních dodávek do Ruska a naopak dovoz ruských zbraní, omezení vývozu technologií pro průzkum nových nalezišť energetických surovin a zákaz vstupu řady ruských bank na evropské finanční trhy.

Čtěte také

Otázkou teď je, koho tato opatření zasáhnou víc. Co do velikosti není ruská ekonomika nikterak ohromující a je srovnatelná s hospodářstvím například italským. Rusko ovšem disponuje obrovskými zásobami energetických zdrojů, a to je v tuto chvíli zřejmě jeho největší zbraň. Zajímavé totiž je, že Západ drakonicky omezil vývoz svých těžařských technologií do Ruska, ale zatím nehodlá stejně razantně omezovat svůj odběr ruské ropy a zemního plynu.

Dalším zajímavým efektem může být omezení přístupu na evropské a americké finanční trhy. Na tento krok může Rusko reagovat tím, že se obrátí východním směrem a peníze pro své transakce bude hledat třeba v Hongkongu či Šanghaji. Citelně by prý sankce mohly zasáhnout i londýnskou City, protože velké ruské banky své finanční operace realizovaly nejčastěji právě přes Londýn.

Branou nejen do jižní Číny je dnes Šanghaj

Zajímavé jsou spekulace o tom, co sankce udělají v Rusku s reputací Vladimira Putina. Britský bankovní expert Ralf Silva je toho názoru, že „pokud Putin dokáže západní sankce přestát, doma jen posílí svou aureolu zachránce Ruska“.

Jiného názoru je ovšem ruský makroekonom Sergej Gurijev, žijící na Západě. Ten se domnívá, že sankce v Rusku zasáhnou především řadové zaměstnance a malý a střední byznys. Ty totiž podle něj ponesou hlavní daňovou zátěž, kterou západní sankce, alespoň podle něj, nevyhnutelně vyvolají.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.