Libor Dvořák: V Doněcku se od ledna bude učit podle ruských učebnic

26. listopad 2014

Školy budou ruské, rozhodla se nejvyšší místa v samozvané a zatím nikým neuznané republice, takže pokud chce Rusko mluvit o tom, že s kardinálními proměnami na východě Ukrajiny nemá nic společného, bude to po tomto kroku separatistické moci zase o něco těžší.

Jak to ale bude prakticky vypadat?

V zájmu zmíněného přechodu budou všichni východoukrajinští pedagogové procházet přeškolením v Doněckém institutu pro zvyšování kvalifikace učitelů.

Ministr Kostěnok už k tomu vysvětlil, že jako první projdou rekvalifikačními kurzy učitelé jazyků, ve druhé etapě dějepisáři a poté už všichni ostatní.

Největším problémem je prý prozatím nedostatek ruských učebnic. „Zatím jsme jich dostali 2.200. Jenže bychom potřebovali 2.200.000…,“ říká ministr Kostěnok.

Čtěte také

Ruské ministerstvo školství říká, že o plánech Doněcké lidové republiky už ví a že je schvaluje. V oficiálním prohlášení se doslova říká, že „snaha přejít na ruské vzdělávací normy je srozumitelná, protože tyto normy reflektují současné světové trendy a obrážejí ty nejpokrokovější tendence“.

A je to – na Ukrajině se zřejmě vyučuje špatně…

Studentka

To ostatně expresis verbis prohlásil předseda zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexej Puškov, který řekl: „Donbas se nehodlá učit podle učebnic, které o Banderovi a Šuchevičovi mluví jako o hrdinech. A pokud snad má Ukrajina něco proti, tak sama porušuje evropské zákonodárstrví.“

Puškov zároveň dodává, že jeho země jistě najde i zdroje na financování oněch více než dvou milionů ruských učebnic.

Ukrajinský postoj k tomuto projektu je jednoznačný: Poslanec Nejvyšší rady Ihor Ždanov, jehož premiér Jaceňjuk nedávno jmenoval vicepremiérem pro humanitní záležitosti, vyslovil přesvědčení, že „jakmile Ukrajina obnoví kontrolu nad zatím okupovanými územími, vrátí se i sem ukrajinské vzdělávací pořádky“.

Což je ovšem velice nepravděpodobné, protože v postsovětské době se nic takového nestalo a rusifikace Jižní Osetie, Abcházie či Podněstří vesele pokračuje dál.

Domnívat se, že na beztak ruskojazyčných separatistických územích Doněcké a Luhanské oblasti tomu bude jinak, by byla bláhovost.

autor: ldo
Spustit audio