Libor Dvořák: Viníci tragédie malajsijského letadla stále nepotrestáni

17. červenec 2015

Dnes se po celém světě konají zádušní bohoslužby za téměř tři stovky obětí letu MH17. Malajsijský boeing 777 se přesně před rokem zřítil nad oblastí aktivní bojové činnosti na východní Ukrajině.

Důvodem tragédie byla s pravděpodobností rovnající se jistotě raketa „země-vzduch“, vypálená z území, ovládaného v té době doněckými separatisty.

Teorie proti teorii – takto lze velmi stručně pojmenovat stav, kdy se skutečně málokdy vídané neštěstí bohužel stává součástí vyloženě ideologických soubojů. I přesto, že argumenty, které má k dispozici zejména nizozemská technická vyšetřovací komise, jsou prakticky nevyvratitelné.

Ruská reakce je stereotypní: představitel Ruského vyšetřovacího výboru Markin opět jednoznačně uvedl, že pro jeho úřad je základní verzí tragédie stále ještě sestřelení boeingu ukrajinským bitevníkem SU-25. Ruská verze navíc obrůstá dalšími a dalšími podrobnostmi, z nichž poslední je ta, že údajná smrtící zbraň není ani sovětského, ani ruského původu.

Čtěte také

Nizozemská verze, jejíž oficiální znění má být známo koncem tohoto roku, říká víceméně od začátku něco zcela jiného: podle ní, se příčinou katastrofy stala raketa „země-vzduch“ typu Buk-1, odpálená ozbrojenci z tzv. Doněcké lidové republiky, která vybuchla ve vzdálenosti 3-4 metrů od trupu. Otázkou v tuto chvíli je, kdo tento raketový komplex obsluhoval, a jak se vlastně do oblasti bojů dostal.

Blížící se první výročí děsivého kataklyzmatu, které je v každém případě dílem lidské ruky, ovšem vyvolalo i další iniciativy. Sem patří zejména žaloba, kterou u amerického soudu podali příbuzní 18 obětí letu MH17 proti zcela konkrétní osobě – a to je jeden z původních vůdců doněckých separatistů Igora Girkina-Strelkova.

Před rokem se na Ukrajině zřítilo letadlo malajsijských aerolinií. Před nizozemské velvyslanectví v Kyjevě přišli lidé položit květiny

Ten jakoukoli vinu samo sebou vehementně popírá a údajně se této žalobě i vysmál. Kdo ale má třeba jen průměrnou paměť, jistě si vybaví, že loni krátce po neštěstí právě Girkin na své internetové stránce jásal nad tím, že jeho lidem se podařilo sestřelit ukrajinského transportního Antonova.

Z toho se ale rychle vyklubal právě malajsijský boeing, letící ve skoro dvojnásobné výšce než zmíněný vojenský dopravní letoun. Girkinův jásot z internetu rychle zmizel a skoro stejně rychle z Donbasu zmizel i Girkin sám, což je zajisté taky výmluvný, i když nepřímý symptom.

Několik postižených zemí světa se teď domáhá, aby případní viníci tragédie stanuli před mezinárodním tribunálem pod patronací OSN. K tomu je ale zapotřebí rezoluce RB. Jak s takovým návrhem naloží Rusko, si jistě umíme představit – signalizuje to už rozhovor ruského prezidenta Putina s nizozemským premiérem Ruutem, kde Putin podobnou myšlenku rovnou zavrhl. Důvod je nasnadě a my Čechové máme pro podobné případy dobré přísloví o potrefené huse.

autor: ldo
Spustit audio