Libor Dvořák: Vladimir Putin opět kandiduje na prezidenta Ruska

7. prosinec 2017

Vladimir Putin konečně oznámil, že se v prezidentských volbách 18. března příštího roku bude znovu ucházet o ruský prezidentský úřad – tentokrát již počtvrté. Pětašedesátiletý šéf Kremlu to národu sdělil na slavnostním shromáždění pracovního kolektivu GAZ v Nižním Novgorodu.

„GAZ je pro vás!“ ozvalo se hned nadšené skandování lidí v sále, kteří se netajili zcela upřímným nadšením. Putin své příznivce i daleko méně četné odpůrce nechal čekat zřejmě až příliš dlouho a i když prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov už dlouho upozorňoval, že toto oznámení se dá očekávat doslova každou chvíli, přesto nebylo jasné, který okamžik si známý tajnůstkář s minulostí podplukovníka KGB pro tak důležitou zprávu nakonec vybere.

Putinovo rozhodnutí, jehož jsme nakonec byli v Nižním Novgorodě svědky, není nijak překvapivé, i když k dispozici samozřejmě byl i „projekt následník“, jehož jsme byli svědky v roce 2008: to Putin kandidovat nemohl, aniž by se měnila ruská ústava – právě za sebou měl dvě po sobě jdoucí prezidentská období a místo sebe tedy do čela státu doslova nastrčil bezmezně loajálního Dmitrije Medveděva, aby mu Kreml na čtyři roky takříkajíc ohlídal.

Dnes už jsou prezidentská období šestiletá, a tak pokud se nestane nic osudového, Putin bude stát v čele Ruské federace až do roku 2024.

Vladimir Putin

Co tedy bude následovat? Opět pár čísel. Putinův předvolební tým hodlá naplnit jednu důležitou formulku, která na ruském mocenském Olympu zaznívá už skoro rok – 70 na 70. Znamená to, že Putinovo okolí by si v zájmu jeho co nejsilnějšího mandátu přálo, aby volební účast byla nejméně 70% a nejméně 70 % voličů aby hlasovalo pro Vladimira Vladimiroviče. Což je cíl, který při Putinově současné popularitě a možnostech ruské volební mašinérie není (alespoň na papíře) nesplnitelný.

Jiná věc je, že i Putin sám si musí připadat zaprvé unavený (což nejednou sám připustil) a za druhé poněkud okoukaný, což zase vede k jisté únavě mezi částí voličů. Doslova na poslední chvíli tak jako jistá atrakce do předvolební kampaně vstoupila známá televizní moderátorka, lvice salonů a dcera Putinova politického patrona Anatolije Sobčaka – Xenie.

Ani ta ovšem nemůže celé ruské prezidentské klání zbavit nánosu nudy a jasné předurčenosti výsledku. A také politické a ekonomické stagnace, již dlouhá vláda jednoho muže Rusku přinesla a ještě přinese.

Vladimir Putin
autor: ldo
Spustit audio