Libor Dvořák: Vyloučení paralympionici

23. srpen 2016

Sportovní arbitrážní soud v Lausanne odmítl odvolání Ruského olympijského výboru ve věci nepřipuštění ruské paralympijské výpravy na letošní hry zdravotně postižených sportovců v Rio de Janeiru. Tento verdikt je definitivní.

Mezinárodní paralympijský výbor na svých internetových stránkách vzápětí vyjádřil uspokojení nad soudním výrokem z Lausanne a akcentoval: „Dnešní rozhodnutí jen podtrhuje naše skálopevné přesvědčení, že v paralympijském sportu nemá doping co dělat. Díky tomuto rozhodnutí budeme nadále schopni zajišťovat poctivou konkurenci na závodech a rovné podmínky pro všechny paralympioniky na celém světě.“

Mezinárodní paralympijský výbor vyjádřil i soucit s ruskými postiženými sportovci, kteří se na paralympiádu nedostanou. Zároveň ale konstatoval, že rozhodnutí je v zájmu paralympijského hnutí a mělo by se stát katalyzátorem příslušných změn v příslušných federacích celého ruského sportu.

Jedna čistě technická připomínka – Mezinárodní paralympijský výbor je rozhodnut přerozdělit 267 licencí ruských sportovců na zářijové účinkování v Riu mezi ostatní národní a mezinárodní sportovní federace.

Ruská reakce se dostavila okamžitě a je pochopitelná. Kupříkladu předseda výboru Státní dumy pro tělovýchovu a sport Dmitrij Sviščev k celé záležitosti řekl: „Jaká to bezprecedentní drzost a bezzásadovost. Vůbec mi nejde do hlavy, jak je možné jednoduše vyhnat z těchto celosvětových her lidi, kteří si svou lidskou statečností řekli o právo na plnohodnotný život.

Ruské krokodýlí slzy

Ten verdikt je nelidský. Můžeme trestat sportovní funkcionáře či trenéry, ale v žádném případě ne sportovce. Když vidíte, čeho jsou schopni bez ohledu na všechny nesnáze a těžkosti, nezbývá než před nimi smeknout.“

Státem organizovaný doping v Rusku se dotkl i paralympioniků

Tomuto emotivnímu prohlášení ruského poslance se jistě dá porozumět a v mnoha ohledech s ním jistě budeme souhlasit. Na druhé straně ovšem lausannský soud jen potvrdil verdikt Mezinárodního paralympijského výboru, který určitě věděl, co dělá.

Byť vyřadit celou ruskou paralympijskou delegaci asi bylo snazší než tu olympijskou, na což si, jak víme, MOV nakonec netroufl.

Můžeme samozřejmě uvažovat o tom, zda bylo správné rozhodovat o tak závažné věci až na poslední chvíli, a to v případě obou ruských výprav, a zda obě mezinárodní olympijské organizace nejednají tak trochu křivě a zákeřně.

Jedna věc je ale neodvolatelně platná: státem organizovaný doping v Rusku se dotkl i paralympioniků, a to při všech těch ruských krokodýlích slzách zavání skoro zločinem.

autor: ldo
Spustit audio