Libor Dvořák: Začala výměna zajatců mezi Ukrajinou a proruskými separatisty

27. prosinec 2017

Velká výměna začala, hlásilo dnes v poledne ruské vysílání Rádia Svoboda. Na demarkační linii poblíž města Horlivka až do večerních hodin probíhala dlouho dojednávaná výměna zajatců mezi Ukrajinou a proruskými separatisty, ovládajícími část východoukrajinského Donbasu.

Výměna byla sice plánována dlouho předem, ale až do 25. prosince, kdy se představitelé obou separatistických republik Alexandr Zacharčenko a Leonid Pasečnik v Moskvě sešli s ruským pravoslavným patriarchou Kirillem, nebylo nic jasné. Tam byla učiněna definitivní dohoda, podle níž měla Ukrajina propustit 306 zajatců a Luhanská a Doněcká republika 74.

Definitivní čísla ještě nejsou úplná, ale během odpoledne vyšlo najevo, že z ukrajinské strany bude nejméně 43 lidí chybět.

Oficiální důvod Kyjeva je takový, že jde o lidi, kteří už si příslušné tresty v ukrajinských věznicích odpykali, byli propuštěni na svobodu a o návrat na separatistická území neprojevili zájem či ho přímo odmítli. Inu – ani se jim nedivím.

Zamrzlý konflikt

Logo

Jak v Moskvě před dvěma dny prohlásil Alexandr Zacharčenko, dnešní fáze výměny zajatců podle principu „všichni za všechny“ je jen počátkem závěrečné etapy tohoto procesu a kolik lidí ještě obě strany vězní, není možné přesně zjistit.

Problém je také v tom, koho protivníci v tomto sporu propouštějí: Ukrajina totiž dnes připomněla, že tento proces se nemůže a nebude týkat lidí, kteří přímo ohrozili celistvost státu.

Z toho celkem jedno značně plyne, že přinejmenším z ukrajinské strany jsou propuštěni jen pěšáci této v zásadě občanské války – její ideologové budou dál sedět v ukrajinských věznicích.

Pokud se zamyslíme nad tím, jakým krokem na cestě k urovnání na východní Ukrajině dnešní výměna zajatců je, musíme s politováním konstatovat, že je to jen krůček.

Mnohem podstatnější by bylo skutečné zastavení palby z obou stran, ale k tomu je patrně stejně daleko, jako ke stažení těžkých zbraní na obou stranách demarkační linie. Východoukrajinský svár se naopak, ať chceme či ne, mění v klasický zamrzlý konflikt.

autor: ldo
Spustit audio