Lída Rakušanová: Bozi v bílém na barikádách

28. srpen 2013

Zatímco Ústavní soud teď kvůli nerespektování presumpce neviny vrátil na začátek případ porodní asistentky, kterou soudy za údajnou chybu při domácím porodu potrestaly podmínkou, zákazem činnosti a příkazem zaplatit pojišťovně skoro tři miliony korun, dokončuje pracovní skupina na ministerstvu zdravotnictví návrh, který de facto znemožní, aby napříště mohly ženy plánovaně rodit doma.

Aby totiž pojišťovna porod proplatila, musela by rodička v každém případě do porodnice. Tam se o ni při porodu sice může starat porodní asistentka. Ovšem jen taková, která bude s nemocnicí v zaměstnaneckém poměru. Pokud tento návrh posvětí ministr zdravotnictví, bude se samostatnou profesí porodních asistentek a s plánovanými domácími porody, o kterých se tady už řadu let diskutuje, definitivně konec. Na kahánku mají už teď, protože toho času sice není zakázáno přivést na svět dítě v domácím prostředí, ale žádná porodní asistentka nemá povolení takový porod provést.

Porodnictví je tak jednou z posledních bašt, v níž lékaři, podobně jako tomu bylo v desetiletích totality, i nadále degradují své pacientky do role nesvéprávných subjektů. Nota bene v situaci, kdy se jedná nikoli o nemoc, ale o tu nejpřirozenější věc na světě. Porodnická lobby si samozřejmě nepřipouští, že by tím cementovala svou pozici „bohů v bílém“. Nejde jí prý o nic jiného než o zdraví žen a dětí. Což dokládá statistikou, podle níž má ČR jednu z nejnižších úmrtností novorozenců na světě. Nezohledňuje už ale například, že tady těhotenství, v jehož průběhu se zjistí u plodu vývojová vada, skoro pravidelně končívá potratem. Což v okolních zemích pro řadu rodin prostě nepřichází v úvahu.

Nejvíc ale statistiku úmrtnosti ovlivňuje váha, podle níž se mrtvě narozené dítě definuje. U nás je tahle veličina oproti statistické definici, používané v některých jiných vyspělých evropských zemích, prakticky dvojnásobná. V odpovídajícím přepočtu by tak ČR sice pořád ještě patřila v úmrtnosti novorozenců k evropské špičce, ale její postavení by zdaleka nebylo tak výjimečné. Jako argument proti domácím porodům tudíž zdejší statistika neobstojí.

Ve skutečnosti není boj o domácí porody ničím jiným než zápasem o emancipaci pacientů. Trvá už dvacet let.

Spustit audio