Lída Rakušanová: Česko-čínská spolupráce kouzla zbavená

31. březen 2016

Celá ta smršť obřadně podepisovaných česko-čínských smluv, dohod a memorand, inscenovaná v uplynulých třech dnech prezidentem Zemanem v retro-kulisách tak věrných, že by je líp nesvedli ani v Barrandovských ateliérech, cílila mimo jiné i na zcela specifické publikum.

Na to publikum, které český prezident na svých permanentních cestách po zdejších krajích a okresech cíleně krmí slibem, že něco z těch investičních miliard, dohodnutých v Pekingu jen a pouze jeho osobní zásluhou, kápne i pro ně.

Co svému publiku řekne příště, a že těch jeho předvolebních tažení po vlastech českých bude do dalších prezidentských voleb ještě požehnaně, naznačil Miloš Zeman ve středu na Žofínském fóru: dohody s Čínou otevírají dveře. Vstoupit do nich musejí zdejší podnikatelé sami.

Faktem nicméně je, že pokud jde o čínské investory, tak ti tyto otevřené dveře používají zatím všude v Evropě i v Americe ani ne tak k vytváření nových pracovních míst, jako především k tomu, aby si koupili co nejvíc majetkových podílů v už existujících podnicích.

Čtěte také

Jistě: optimisté mohou věřit, že to dělají proto, aby otevřeli výrobkům těchto firem cestu na čínský trh, takže se dotyčné společnosti začnou automaticky rozvíjet a zaměstnávat víc a víc lidí. Pesimisté se spíš obávají, aby jednoho krásného dne, až čínští investoři získají v podnicích majoritu a pekingský vládce pískne, své evropské firmy nepřesunuli do Číny nebo je jednoduše nezavřeli.

Bohužel, optimisté, jak praví lidová moudrost, bývají jen špatně informovaní pesimisté.

Číňané s vlajkami se chystají vítat prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze

Že čínští komunisté mají i své zahraniční ovečky, navzdory veškerému demokratizačnímu zdání, pořád ještě na povel, předvedly v uplynulých třech dnech v ulicích Prahy skupiny militantních Číňanů, které nepocházely jen z dovozu, ale rekrutovaly se, jak to zachytila jedna z reportáží Českého rozhlasu, například i z osazenstva pražských čínských restaurací.

Ti do ulic vyšli, jak jinak, z čirého obdivu ke svému prezidentovi. A na otázku, kde vzali ty krásné čínské vlajky z drahého materiálu, radši neodpověděli. Každopádně se ale i oni svou přítomností postarali o to, aby cenzurovaná čínská média měla pro své zpravodajství o návštěvě čínského prezidenta v Praze obvyklou jásající kulisu, v níž není místo pro protesty.

Čtěte také

Obdobně to pojali i na Hradě: aktivisty, protestující během návštěvy čínského presidenta proti porušování lidských práv v Číně, odbyl Zemanův mluvčí jako „fašizující lůzu“, a českého prezidenta oslavil za to, že „narovnal České republice páteř“ a vrátil jí hrdost.

Předznamenal tak atmosféru, v níž bude Miloš Zeman v příštích měsících na venkově agitovat za své znovuzvolení.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio