Lída Rakušanová: Limity minulosti

29. leden 2015

Hned několikanásobné déja vu vzbuzovala čtvrteční demonstrace stovek severočeských horníků před sídlem vlády proti limitům těžby. A to především z toho důvodu, že je tam přivedli odboráři ve vzácné shodě se zaměstnavateli.

Ať už se, jako teď, jednalo o Severní energetickou, vlastnící důl ČSA, nebo před třemi lety o její předchůdkyni, společnost Czech Coal, či o kladenské oceláře, které v 90. letech posílal majitel Poldovky Stehlík před Strakovu akademii pro mzdy poté, co mu přestaly půjčovat banky.

Vzpomínky na minulost ale oživuje víc aspektů současných snah o rozšíření těžby hnědého uhlí na severu Čech za limity, stanovené vládou v roce 1991.

Tak například odhad, že za hranicemi současného revíru Dolů Bílina, které patří ČEZu a rovněž usilují o rozšíření těžby, jsou údajně zásoby asi jednoho sta milionů tun uhlí, se kryje co do množství s odhadem, kvůli němuž bylo v 70. letech minulého století zbouráno historické jádro města Mostu. Že by se na rozdíl od tehdejší situace v tomto konkrétním případě teď nic bourat nemuselo, není podstatné.

Čtěte také

Limity těžby se po Listopadu 89 stanovily proto, aby lidé v severních Čechách získali jistotu, že je z jejich domovů už nikdo nevyžene. Že velkorypadla už nikdy nebudou ohrožovat nejen jejich obydlí, ale za stanovenou linií ani zbytky přírody a infrastruktury. Prostě, že se s lidmi už nikdy nebude nakládat jako s předměty, které překážejí.

Řeči o zachování pracovních příležitostí jsou dnes, kdy vítězí automatizace na všech frontách, nevěrohodnou výmluvou. Ve skutečnosti jde o zisk. A tudíž o princip: jakmile by se s limity jednou pohnulo, hrozilo by, že se spustí lavina.

Místní obyvatelé uspořádali v Horním Jiřetíně shromáždění za zachování limitů těžby spojené se vzpomínkou na obce zbourané kvůli těžbě

Není náhoda, že horníky poslali protestovat před sídlo vlády především majitelé Dolu Československé armády. Je to totiž nejen tento název, který připomíná staré nedobré časy, kdy z mapy severních Čech mizely obce po tuctech.

Za dnešními hranicemi revíru dotyčného dolu jsou zásoby hnědého uhlí sedmkrát větší než v případě Dolů Bílina. Leží ovšem pod Horním Jiřetínem a Černicemi, a pod chemickými závody v Záluží.

Povolit teď zbourání 170ti domů v Horním Jiřetíně, jak to předpokládá varianta částečného prolomení limitů těžby, znamená odsoudit ostatní obyvatele obce k živoření na dohled od rypadel se vším, co to obnáší.

Z tohoto hlediska má jistou logiku, jsou-li majitelé dolů spolu s odboráři a s prezidentem Zemanem, pro úplné prolomení limitů těžby. Je to ale logika když ne zvrácená, tak určitě obrácená do minulosti.

Spustit audio