Lída Rakušanová: Obrácená strana Trumpova skandálního výroku

17. leden 2018

Přeloženo do publikovatelné podoby, měl americký prezident na jednání se senátory o zrušení dočasné ochrany statisíců nelegálních přistěhovalců vznést řečnickou otázku, proč by měly Spojené státy brát tolik lidí ze „zadnic“ světa.

Na twitteru to sice vzápětí popřel, ale senátoři, kteří u jednání byli, trvají na tom, že Donald Trump výraz „shithole coutries“ skutečně použil. A svět je pobouřen, protože Trumpovo šokující vyjádření v sobě skrývá odsouzení celých kontinentů, jejichž obyvatelé, řečeno slovy mluvčího vysokého komisaře pro lidská práva, „nejsou bílí a proto nejsou vítáni“.

Přesto lze tento - nepochybně skandální - výrok amerického prezidenta brát i jinak. Na internetu vzbuzuje toho času senzaci Chaz Chiazo Ogbu, nigerijský bavič, žijící v Americe, známý jako MC Chaz: dává totiž Trumpovi za pravdu.

Ano, země, ve které dělníci nedostávají za svou práci zaplaceno, kde bezpečnostní síly nejsou nejen schopny lidi ochránit, ale naopak je připravují o život, kde platíte za elektřinu, ale žádnou nedostáváte, kde jsou potraviny pro řadu lidí nedostupné, země bez vyhlídky na zlepšení, je „shithole country“.

Krok za krokem

Stát se soudním systémem, zmanipulovatelným lidmi, kteří mají peníze, moc a vliv, a kde chudí nemají hlas, kde se dennodenně umírá hladem, kde lidé chodí do školy, složí zkoušky a získají vysokoškolské tituly, ale pak nenajdou práci, takže i vysoce kvalifikovaní končí jako taxikáři, je „shithole country“.

Tak o čem se tady bavíme, ptá se v Americe žijící nigerijčan MC Chaz, a pokračuje: Kdyby naše země nebyly „shithole countries“, nežili bychom ve Spojených státech, v Británii nebo v Malajsii, ale doma. A jestli jste všichni tak pobouřeni výrokem člověka, který je rasista a nemá rád černochy a je totálně arogantní, tak já musím říct, že tentokrát má pravdu.

Lída Rakušanová

MC Chaz uzavírá svůj internetový projev naléhavou výzvou: Pojďme se spojit a situaci v našich zemích napravit. Mluvím za zemi, kterou znám, za Nigerii. Zapomeňte na facebook i instagram, zapomeňte na to, co v zahraničí děláte, jakkoli je to potřebné a smysluplné, a přemýšlejte, co můžete udělat, abyste situaci v těch našich zatracených „shithole countries“ napravili.

A když neuděláte nic, tak aspoň nebuďte uražení. MC Chaz, který přišel do USA z Nigerie, končí slibem, že on sám se hodlá do svého domova vrátit, aby ho dal do pořádku. Krok za krokem.

Dodejme, že jako veřejně známá osobnost bude v Americe v tomto ohledu pod drobnohledem. I kdyby ale svému slibu nemohl dostát, neztratí jeho apel nic ze své naléhavosti. Amerického prezidenta to samozřejmě neomlouvá ani v nejmenším.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.