Lída Rakušanová: OLAF a dotační mafie

2. březen 2018

Vražda investigativního novináře a jeho snoubenky zvedla ze židlí kriminalisty nejen na Slovensku: případ prošetří i Brusel. Jak oznámil evropský komisař pro rozpočet Guenther Oettinger, podle poslední, nedokončené reportáže Jána Kuciaka není vyloučeno, že evropské agrární fondy byly „zneužity pro kriminální účely“.

Jinými slovy, Evropský úřad pro boj proti podvodům, známý pod zkratkou OLAF, který se nedávno pokusil rozkrýt zdejší dotační kauzu Čapí hnízdo, bude mít ve střední Evropě zase co dělat.

Stop, po kterých se evropští vyšetřovatelé mohou okamžitě pustit, jim Ján Kuciak ve svém posledním článku zanechal víc než dost: hlavním byznysem čtyř italských rodinných klanů, podezřelých z členství v kalábrijské mafii, bylo totiž na Slovensku zemědělství, či přesněji, údajné machinace s agrárními dotacemi, které do něj proudí z evropských fondů.

Podvody si měli údajní mafiáni pojistit propašováním svých lidí do okruhu vlivných sociálně demokratických politiků včetně slovenského premiéra. Jak napsal Ján Kuciak ve své poslední reportáži, tyto čtyři italské rodiny, usazené na východním Slovensku „obhospodařují stovky až tisíce hektarů půdy, na které čerpají miliony eur“.

Titulky slovenských médií reagují na vraždu novináře Jána Kuciaka

Ideální podmínky

Přitom docházelo, jak to podle Kuciaka zdokumentovali jeho spolupracovníci, k porušování předpisů. V jednom případě žádali například Italové platby za osminásobek skutečně obhospodařované půdy. Jindy zase za plochy, na které čerpali dotace, neplatili nájem a neměli na ně užívací právo.

Pokud jde o toto poslední Kuciakem jmenované podezření z dotačního podvodu na Slovensku, má jeho mechanismus obdobné parametry, jaké nedávno vypátral ve své investigativní reportáži český novinář Janek Kroupa ve zdejším Agrofertu.

Lída Rakušanová

Tehdy se ale vedení Agrofertu proti podezření z neoprávněného pobírání evropských dotací na stovky hektarů cizích pozemků důrazně ohradilo s tím, že podle zdejších zákonů je prý pro přidělení dotací směrodatný zápis v registru půdy, kde „nejsou zapsáni vlastníci, ale zemědělci, kteří na půdě hospodaří“.

Bude teď nanejvýš zajímavé sledovat, co na pobírání evropských dotací v případě slovenských pozemků s nevyřešeným nájemním vztahem řeknou vyšetřovatelé z Bruselu. Jde totiž zřejmě o problém, který má každá postkomunistická země, jejíž režim dokázal připravit lidi úplně o všechno. Včetně posledního kusu pole.

Dodat je třeba, že takto důsledně následovali sovětského příkladu ale především komunisti v někdejším Československu. I proto tu ovšem po pádu železné opony našli mafiáni - a nejen ti z Itálie - podmínky přímo ideální.

Spustit audio