Lída Rakušanová: Restart české vlády podle Miloše Zemana

25. leden 2018

Prezident Miloš Zeman chce očividně prosadit menšinovou vládu Andreje Babiše za každou cenu. V krajním případě, pokud nebude o víkendu potvrzen v úřadu, hodlá jmenovat Babiše premiérem hned v únoru, aby to stihl ještě do konce svého regulérního panování na Hradě.

Chce Babiše dokonce jmenovat i za předpokladu, že pro svou vládu nebude mít vyjednanou podporu v parlamentu. Což mu ještě před pár dny sám stanovil jako podmínku. Jistě: lze to odbýt ironickou poznámkou, že jediný pevný postoj Miloše Zemana je měnit postoje.

Jenže u něj má každá taková změna hlubší kořeny. A ty tkví v tomto případě ve scénáři, který už jednou, a to přesně před dvaceti lety, s úspěchem realizoval. Teď ho evidentně zkouší prodat znovu. Jen v jiném obsazení.

Poté, co po Listopadu vstoupil do politiky jako jeden z kooptovaných poslanců Federálního shromáždění za Občanské fórum, ujal se na začátku 90. let skomírající sociální demokracie, ze které vypiplal nejsilnější levicovou stranu. Vítězstvím v předčasných volbách ji v roce 1998 dovedl na mocenské výsluní.

Povedlo se mu to pomocí stejné rétoriky, kterou o dobré desetiletí později použil Andrej Babiš, když zakládal pod heslem „všetci kradnú“ politickou divizi svého Agrofertu.

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě demisi premiéra Andreje Babiše

Udělovat milost

Miloš Zeman se svého času zaměřil na končící privatizaci pod taktovkou Václava Klause, o které hlásal, že je to „loupež století“. Což většinu voličů nadchlo natolik, že sociální demokracie získala v parlamentu většinu křesel, konkrétně 74. Tedy o čtyři méně, než jich dneska má Babišovo ANO.

O koaliční vládě vyjednával tenkrát Miloš Zeman velmi podobně jako teď Andrej Babiš, totiž jen na oko, aby se neřeklo. Ve skutečnosti se dohodl se svým rivalem Václavem Klausem na opoziční smlouvě, v politice ojedinělém konstruktu, který eliminoval účinnou opozici.

Když se pak Zeman ucházel se svou menšinovou vládou v parlamentu o důvěru, odešlo všech 63 poslanců za ODS z jednacího sálu a komunisté se úslužně zdrželi hlasování. Podpisem opoziční smlouvy zajistil tehdy premiér Zeman své menšinové vládě čtyři roky nerušeného vládnutí. Do dějin mladé České republiky vešla jeho vláda jako období rozkvětu politické korupce. Jeden z jejích plodů, privatizace Mostecké uhelné, tu straší dodnes.

S kým se nakonec dohodne v parlamentu o důvěře Andrej Babiš, není zatím jasné. Snad jen komunisté signalizují, že věrni své tradici, jsou ochotni i teď poskytnout menšinové vládě hnutí ANO tichou podporu.

Lída Rakušanová

K tomu, aby protibabišovskou frontu těch ostatních prolomil, má ale Miloš Zeman, dokud bude prezidentem, ještě jednu zbraň: může nejen udělovat milost odsouzeným, ale i nařídit, aby se trestní řízení nezahajovalo, anebo, bylo-li už zahájeno, aby se v něm nepokračovalo. Tohle sice může udělat jen s kontrasignací, ale to už by vzhledem k vládě, plné Babišových podřízených, byl ten nejmenší problém.

Spustit audio