Luboš Palata: Andrej Babiš by měl věřit soudům. A my s ním

22. srpen 2017

Jsou to už čtyři roky, kdy jsem se někdy touto dobou předsedy hnutí ANO Andreje Babiše v komentáři, tehdy ještě na stránkách Lidových novin, zastal.

Šlo o jeho údajnou spolupráci s komunistickou Státní bezpečností a tehdy jsem prohlásil, že pro mě, stejně jako pro čtenáře, by měl být v právním státě, kterému důvěřujeme, podstatný rozsudek soudu.

Pravda, jedná se o rozsudek soudu slovenského, ale jde o nám nejbližší zemi, členský stát Evropské unie, nad jehož demokratičností a dodržováním pravidel právního státu nepanují pochybnosti. Na rozdíl od Maďarska a v blízké budoucnosti bohužel zřejmě také Polska.

Mnoho mých kolegů už napsalo mnoho článků, podložených různými dokumenty, na základě kterých tvrdí, že rozsudek - nerozsudek, Andrej Babiš agentem StB Burešem byl. Já ale tvrdím, že je to cesta do pekel a že takto se to prostě dělat nedá. Já jsem prostě rozsudek slovenského soudu přijal a pro mě je Andrej Babiš od spolupráce s StB, minimálně pro tuto chvíli, očištěn.

Víra v právní stát

Problém je, že základ mé argumentace nyní bourá Andrej Babiš sám a to když žádost české policie o zbavení jeho imunity a vydání spravedlnosti v kauze Čapí hnízdo označuje za spiknutí, politický komplot a snahu ovlivnit volby.

Andrej Babiš

Nejsem schopen ze svého pohledu rozsoudit, zda byl způsob získání problematické 50milionové dotace pro Čapí hnízdo ještě v mezích zákona, nebo za jeho hranou. Ale podobně jako v případě kauzy kolem Babišovy údajné spolupráce s StB mám důvěru v nezávislou práci policie, v právní systém i nezávislé české soudnictví.

A podobně by měl uvažovat a vyjadřovat se i Andrej Babiš, byť z lidského hlediska je pochopitelné, že má nervy na pochodu, když v seznamu možných obviněných figuruje i část jeho rodiny. A dokonce bych mu i věřil, že doufal v to, že se nedopouští ničeho nezákonného. Ale to nic nemění na tom, že policie a následně i soud může mít nakonec jiný názor.

Právě víra v právní stát, v to, že policie, prokurátoři a soudy se v této zemi nedají koupit a že nejsou politicky ovládány a řízeny, odlišuje náš stát od nedemokratické části světa. To, aby drtivá většina občanů mohla tuto víru dál pociťovat, je naprostým základem naší příslušnosti k Západu.

A je to mnohem důležitější, než to, jak dopadne kauza Čapí hnízdo, je to důležitější, než podzimní volby i než to, zda Andrej Babiš nakonec bude, či nebude premiérem.

Ale na druhé straně svým postojem k současnému vyšetřování Čapího hnízda dává Andrej Babiš najevo, zda by v čele příští vlády stát mohl, nebo radši neměl.

Autor je redaktorem MF DNES

autor: pal
Spustit audio