Luboš Palata: Evropský program ODS, pro mnohé důvod, proč stranu nevolit

25. duben 2017

Pokud jde o české politiky a jejich postoje k Evropské unii, člověk si nemůže dávat moc velké nároky. Platí to také v případě Občanské demokratické strany, která se jen pomalu probouzí z klinické smrti, do níž ji skolil zřejmě nejtrapnější konec premiéra v českých dějinách, který se přihodil jejímu bývalému šéfovi Petru Nečasovi.

Je vlastně překvapivé, že se tato strana vybičovala k něčemu, co by se dalo nazvat evropským programem. Je pod ním podepsán europoslanec Jan Zahradil, kterému se pomalu hroutí jeho britskými konzervativci vedená euroskeptická frakce v Evropské parlamentu.

A je to program v českých podmínkách vlastně docela umírněný. Občanská demokratická strana, jež měla kdysi dokonce nejvíc proevropské voliče, v něm kupodivu ani skrytě nehrozí odchodem z Evropské unie, což je při vědomí stoupající stranické hvězdy v podobě Václava Klause mladšího vlastně uklidňující.

Zahradilovský unijní program ODS ale vysloveně požaduje vícerychlostní Evropu, v níž by občanští demokraté chtěli Česko namířit na odstavné parkoviště. Parkoviště, na němž by po nás nikdo nechtěl ani přijímání uprchlíků, ani přijetí eura, o nějaké další unijní integraci nemluvě.

Cílem, byť v programu nejmenovaným, je udržet si odstup od Německa a získat jakýsi zvláštní status typu Dánska, když se cíl být malou Velkou Británií uprostřed Evropy už jaksi nehodí uvádět. Legračně zní přísliby, jak chce česká, přinejlepším desetiprocentní strana, v Evropské unii něco prosadit.

Silné Česko v nepojmenované Evropě 21. století

Jan Zahradil na kongresu ODS

O něco méně legračně pak to, že to jsou především další překážky, aby se dalo něčemu snadněji zabránit, něco nepřijmout. A jak to, co je už dnes v EU složité, udělat ještě o hodně složitější. Opravdu zvláštně pak zní od země bez schengenských hranic požadavek na rychlé vylučování těch zemí ze Schengenu, které nebudou zvládat migrační krizi.

Jinak se evropský program ODS neliší od podobných programů či hesel většiny jiných českých politických stran. Skoro nic totiž unii nenabízí, ale naopak hodně požaduje, ostatně i jeho název mluví o silném Česku v nepojmenované Evropě 21. století.

Pro Jana Zahradila i předsedu ODS Petra Fialu mám ale špatnou zprávu. Takový evropský "program", jako ODS, hlásá dnes v Česku opravdu kde kdo. Andrejem Babišem počínaje a Robejškovými Realisty nekonče. Kvůli němu ODS nikdo volit nebude.

Naopak se mezi proevropskými voliči, kteří se nyní rozhlížejí, koho by bylo možné volit, najde dost těch, kteří kvůli němu ODS volit nebudou. A Jan Zahradil promine, dobře udělají.

Autor je redaktorem MF DNES

autor: pal
Spustit audio