Luboš Palata: Islamofobie má stejné kořeny jako antisemitismus a útoky proti Romům

20. únor 2018

Polská debata o zákonu o Institutu paměti národa, hlavně pasáže, které se týkají holokaustu, má s tou debatou českou, která se zatím týká převážně holokaustu romského, společného více, než by nám bylo milé.

V obou případech jde nejen o míru spoluviny Poláků a Čechů, obyvatel nacisty okupovaných zemí, na plánovitém vyvraždění Židů a Romů. Budiž tu hned na počátku řečeno, že odpovědnost za holokaust polských i českých Romů a Židů nese nacistická Třetí říše.

A je jen dobře, že vědomí této odpovědnosti v souvislosti s polskými debatami představitelé současné Spolkové republiky v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou potvrdili.

To ale nás samotné nezbavuje otázek o míře naší české a polské spoluúčasti na nacistických zločinech. Otázek, zda jsme skutečně udělali, co jsme udělat mohli, abychom naše romské a židovské spoluobčany zachránili před smrtí v plynových komorách. Nebo zda jsme nacistům v jejich zločinech naopak připravovali půdu, či jim dokonce pomáhali.

V této záležitosti nejde jen o historii starou více než 70 let, ale jde o naši přítomnost a budoucnost. Demagogické argumenty zpochybňující romský koncentrační tábor v Letech jako předpeklí plynových komor, v nichž skončilo 90 procent českých Romů, či ty polské pod hrozbou vězení zakazující debatu o jen pouhé spoluvině Poláků na holokaustu mají jedno společné.

Pietní akt v Letech u Písku připomněl oběti romského holocaustu

Otrávená voda ze stejné studně

Vycházejí od stejných kruhů, které v obou zemích rozjely nenávistnou kampaň proti islámu a muslimským utečencům a jejím prostřednictvím i proti zemím západní Evropy a Evropské unii. Nikoli náhodou tyto politické skupiny také zpochybňují plnou demokracii, nezávislost soudní moci, likvidují, nebo chtěly by zlikvidovat média veřejné služby.

Polsko je příkladem, jak rychle se může islamofobie změnit v antisemitismus a Česko zase ilustruje, jak to vypadá, když takzvaně „dojdou muslimové“, tak se nenávist opět zacílí na české Romy.

Základem nové vlny polského antisemitismu, českého zpochybňování romského holokaustu i předchozí vlny islamofobie je odpor k jinakosti, vypjatý nacionalismus, nevybitá frustrace, sobectví a nepokornost před vlastními dějinami.

Luboš Palata

Pokud chceme v této zemi udržet etnický a náboženský smír, plnou demokracii a být nadále součástí svobodného západního světa, pak bychom se měli řídit radou filozofa a politologa Pavla Barši. Ten v České televizi navrhl trestat islamofobii stejně jako antisemitismus. Protože jde o otrávenou vodu ze stejné studně.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán, kterého si dovoluji označit za jednoho z nejrozumnějších členů vlády Andreje Babiše, by takový zákon, či zákonnou novelu měl co nejdříve navrhnout a poslat do parlamentu. Už včera bylo totiž pozdě.

Autor je redaktorem MF DNES

autor: pal
Spustit audio