Luboš Palata: Když mizí svoboda a demokracie, nesmí církev mlčet

20. září 2017

V Evropské unii dnes asi těžko najdeme více katolický národ, než jsou naši polští sousedé a v současnosti více prokatolickou vládu, než je kabinet Práva a spravedlnosti Beaty Szydlové.

Polská vláda zanesla do zákonů v posledních dvou letech mnoho pohledů katolické církve a dalo by se říci, že ve své snaze o přetvoření polského státu a celé společnosti vychází křesťanským a katolickým pohledům a postojům v některých ohledech vstříc více, než kterákoli polská vláda za poslední desítky let.

Přesto se polská církev rozhodla postavit proti probíhající demontáži plné demokracie a právního státu v Polsku. Při nedávné bohoslužbě v Czestochowé, nejposvátnějším místě polských katolíků, se proti vládnímu odporu vůči migrantům a také proti nedemokratickým krokům současného kabinetu Beaty Szydlové vyslovil velmi jednoznačně sám polský primas, arcibiskup Wojciech Polak.

„Musíme být otevření a soucitní a připraveni pomoci těm nejpotřebnějším, slabým a pronásledovaným, migrantům a uprchlíkům,“ vyzval Polak polské křesťany.

Zásadní hlas církve

Logo

To je přitom naprostý opak toho, co dělá a hlásá polská vláda, jež se chlubí tím, že na své území nevpustila muslimského běžence a odmítla přijmout byť jen jediného migranta na základě kvót Evropské unie. Vlivný biskup Tadesuz Pieronek dokonce obvinil kabinet z ničení státu práva a označil činy vlády za cituji ničemné.

Polští komentátoři pak poukazují na to, že prezident Andrej Duda, který vetoval vládní zákony likvidující nezávislost soudů a vzbouřil se tak proti vládnoucí straně, která ho do funkce nominovala, našel u vedení polské katolické církve jednoznačnou a veřejnou podporu.

I v polské katolické církvi jsou sice mnozí představitelé, kteří vládu Beaty Szydlové stále až fanaticky podporují, ale přesto je kritický hlas znějící od klíčových osob katolické církve velice důležitý a v dnešní polské situaci zásadní.

V Česku, i díky finanční nezávislosti a prostředkům získaným restitucemi, vliv katolické církve roste a její hlas je slyšitelnější, než dříve. Část Čechů hledí na blížící se volby s obavami, zda nás po nich nečeká obdoba polského, nebo maďarského vývoje, který charakterizuje likvidace velké části demokracie a právního státu.

Arcibiskup pražský Dominik Duka

Lze jen doufat, že pokud by k tomu došlo, že se česká katolická církev v čele s bývalým disidentem kardinálem Dominikem Dukou, který si zažil i komunistický kriminál, rozpomene na svoji roli ve společnosti. A nebude jen tiše přihlížet, nebo dokonce neblahý vývoj podporovat. Ti, kteří mohou, by se za to měli už teď modlit.

Autor je redaktorem MF DNES

autor: pal
Spustit audio