Luboš Palata: Pokud chce být Babiš skutečně evropským politikem, musí najít odvahu čelit soudu

6. prosinec 2017

Nový český premiér Andrej Babiš se snaží vůči zahraničí, především směrem k Evropské unii, vysílat uklidňující signály.

Bylo na čase, protože hlasovací koalice, kterou vytvořilo hnutí ANO dohromady s komunisty a extrémistickou Stranou přímé demokracie znepokojila v Evropě snad každého, kdo do České republiky zpoza hranic byť jen dohlédl. Titulky, že se v Praze chystá vláda populistů s komunisty a fašisty, se začaly rojit.

Babiš musel znovu a znovu opakovat, že jeho kabinet je proevropský, že Okamurou požadované referendum o vystoupení z Evropské unii nepřipadá v úvahu a že Česko se chce aktivně podílet na reformě fungování unie. Samozřejmě, i kdyby to tak nakonec bylo a Babišův kabinet by byl nejméně tak proevropský jako končící vláda Bohuslava Sobotky, není to zdaleka všespásné, ale strašně důležité.

A pokud by nějaký český premiér v minulosti řekl, že hlavním cílem jeho vlády bude evropská politika, byl by za to oslavován. A sluší se proto alespoň poznamenat, že i od Babišova kabinetu je to ocenění hodný slib. Samozřejmě, že se teprve uvidí, jak to celé bude vypadat, protože Babiš se toho ještě musí o Evropské unii hodně naučit.

Ale už to, že klíčovými ministry jeho kabinetu jsou na postu šéfa diplomacie Martin Stropnický a na místě ministryně obrany Karla Šlechtová, jsou další uklidňující signály.

Na místě ministryně obrany Karla Šlechtová, to je uklidňující signál

Respekt na evropské scéně

Jenže je tu, pro Andreje Babiše a i pro Česko republiku bohužel, případ Čapího hnízda. Ač se to možná teď Andrejovi Babišovi a části jeho straníků nezdá, bylo by i pro něj osobně nejlepší, kdyby se podobně jako na podzim nechal parlamentem vydat do rukou policie a soudů a nechal soudní proces normálně proběhnout.

Premiér před soudem není sice nic moc, ale pořád je to lepší, než premiér, který se s pomocí hlasů komunistů a extrémistů vyhne stíhání, nebo oddálí projednávání svého případu nezávislým soudem.

Z pohledu, že dokud není vynesen pravomocný rozsudek, je třeba na každého obviněného třeba pohlížet jako na nevinného, může Babiš funkci premiéra až do definitivního verdiktu soudu vykonávat. K tomu ostatně dostal od voličů, kteří o tomto obvinění před volbami věděli, poměrně silný mandát.

Česká republika by tím, především v porovnání s Polskem či Maďarskem, mohla naopak získat na pověsti skutečně funkčního právního státu, v němž se každému měří stejným metrem a kde poslanecká imunita brání jen proti tomu, vůči čemu bránit má, tedy proti stíhání za politickou činnost.

Andrej Babiš

Od Andreje Babiše by dobrovolné vydání se do ruk spravedlnosti byl svým způsobem odvážný čin, který by jemu samotnému i České republice jako takové sjednal respekt na evropské scéně. Ten respekt, který přes všechna proevropská prohlášení Česko i Andrej Babiš sám v současnosti ztrácí.

Autor je redaktorem MF DNES

autor: pal
Spustit audio