Luboš Palata: Prázdniny s císařem aneb Proč do Solné komory

18. červenec 2015

Dovolenou můžete strávit různě. U moře, na vodě, na statku, na horách, u babičky. Ale je jen jedno místo na světě, kde můžete prázdniny strávit jako císař, konkrétně jako František Josef I., v Čechách důvěrně přezdívanému Franta Pepa jednička.

Tím místem, kam jezdíval císař trávit letní dovolenou, vybíral si ji vždy v srpnu, byl více než půlstoletí rakouský Bad Ischl. Lázním vděčil František Josef i za své zrození, protože právě tady se v solných lázních léčila na neplodnost jeho matka arcivévodkyně Sofie Bavorská. A to tak úspěšně, že měla kromě Františka Josefa další čtyři děti.

Už v době mládí Františka Josefa si jeho rodiče Bad Ischl oblíbili a spolu s nimi sem už v té době jezdila honorace jak rakouského císařství, tak sousedního bavorského království. A zde také došlo k osudovému setkání Františka Josefa s jeho pozdější manželkou Alžbětou Bavorskou, kterou zná dodnes celá Evropa jako císařovnu Sisi.

K zásnubám Františka Josefa a nádherné Sisi dostal budoucí císař od matky krásnou klasicistní vilu s parkem a také loveckým revírem, kde se mohl císař věnovat své nejoblíbenější zábavě, tedy lovu zvěře. O vášni pro lov svědčí ostatně dodnes interiér Císařské vily plný trofejí ze zvířat skolených císařem.

Čtěte také

Výstřely lovců v lesích a na loukách v okolí Bad Ischlu však byly jedním z mála porušení lázeňského klidu, kterým Bad Ischl dýchá i dnes, sto let od doby, kdy sem František Josef naposledy zavítal.

Uprostřed jezer Solné komory, obklopen mohutnějícími Alpami, které rostou až do třítisícového ledovcového Dachsteinu, je to místo pro dokonalou lázeňskou dovolenou, jež ale rozhodně nemusí končit jen pobytem v solných a termálních lázních.

Bad Ischl je mimo jiné městem operety, v době Rakousko-uherského císařství asi nejpopulárnějšího druhu hudebního umění. V době, kdy v Bad Ischlu pobýval v létě vídeňský dvůr a šlechtická honorace se sem sjížděli i skladatelé tohoto žánru.

Pro lázeňské město Bad Ischl je důležité zachovat pozitivní image monarchie, právě z té totiž žije zdejší turismus

Včetně toho nejpopulárnějšího z nejpopulárnějších Franze Lehára, který si zde koupil i vilu a žil tu nastálo od roku 1912 do roku 1948. Jeho festival, který se tu koná každé léto, patří k tomu nejlepšímu, co lze ve světě operety v současnosti zažít.

Bad Isch je ale také to nejlepší místo k výletům do Solné komory, krajiny horských velikánů a průzračných mnohakilometrových horských jezer. Stačí přitom pár desítek minut, abyste se od jezer ocitli na horských štítech.

Asi nejhezčí je parní zubačková železnice, kterou vyjedete z městečka St. Wolfgang až na téměř dvoutisícový Schafbergspitze, odkud je výhled desítky kilometrů daleko. A když vám i tak bude vedro, což se toto léto může stát, zajdete si do Solných dolů v Hallstattu - sedm tisíc let starých, kde sůl vysoko v horách těžili už Keltové.

Tady máte naprostou záruku, že si ve zdejších stálých osmi stupních nad nulou od letních veder na hodinku až dvě odpočinete. Stručně shrnuto – v Bad Ischlu, je to i dnes, sto let po císaři Františku Josefu I., císařská dovolená.

Hezký víkend vám z Bad Ischlu přeje váš Luboš Palata.

autor: pal
Spustit audio