Luboš Palata: Putina volila tentokrát i Moskva. Ale podmínečně

20. březen 2018

Také v Moskvě se v metru rozdává deník, který se jmenuje Metro. Je také jako v Praze zadarmo, ale o takové události, jako jsou volby prezidenta Ruska, samozřejmě napíše.

Zvláště, když volby v Moskvě dopadly z hlediska vládnoucí moci víc než dobře. Vladimir Putin, který před šesti roky dostal v Moskvě na ruské poměry „jen“ 47 procent hlasů, mohl být tentokrát i se svým moskevským výsledkem spokojen.

Sedmdesát procent je sice méně, než celostátní průměr 76,6 procenta, ale oproti předchozímu hlasování je to velký skok. „Děkuji vám, Moskvané, že jste v tento mrazivý den udělali jedno z nejdůležitějších rozhodnutí,“ poděkoval obyvatelům města primátor Sergej Sobjanin, který byl rád, že si v Kremlu šplhnul.

Důvody můžeme vidět dva. Tím prvním je, že Moskva se stává městem, kde alespoň v centru, což je ale na české poměry půlka Prahy, se už dá docela příjemně žít. Ubylo aut, přibylo chodníků, parků a stromů, dokonce se tu objevily první cyklostezky, zatím vedoucí odnikud nikam, ale jsou tu.

Dopady krize a ekonomické stagnace posledních let sice Moskvané cítí, ale do zkrášlení města se před mistrovstvím světa ve fotbale investují obrovské peníze, takže tu i mnohá jiná hezká historická místa, než jen okolí Kremlu, září novotou.

Vladimir Putin hovoří ke svým voličům v Moskvě

Putin si Moskvou být jistý nemůže

Druhým důvodem, proč Putin dostal v metropoli tolik hlasů, byla rozdrobenost u Moskvanů oblíbených prozápadních kandidátů a to, že toho nejsilnějšího z nich, Alexeje Navalného, Putin nepustil k volbám. Navalnyj pak vyzval k jejich bojkotu, což podle další liberálky, Xenie Sobčakové, vedlo ale jen k tomu, že voliči Putina k volbám přišli a voliči liberálů zůstali doma.

Kolik jich v Moskvě bylo, to deník Metro nesdělil. Pouze napsal, že v absolutních číslech přišlo v Moskvě volit o 300 tisíc voličů víc, než před šesti roky.

Ale vzhledem k tomu, že Moskvanů tak o sedm set tisíc přibylo, to ve výsledku může být i na procenta méně voličů, než před šesti lety. Což je jen jeden z klasických příkladů, jak dnes píší ruští novináři, kteří si to nechtějí s mocí rozházet.

Luboš Palata

A soudě podle policejních manévrů v den voleb, kde jsem procházel v centru Moskvy kolem mnoha zamřížovaných náklaďáků připravených pro možné demonstranty, si Putin Moskvou stále úplně jistý být nemůže.

A možná ani ruskými voliči jako celkem, kteří mu teď za Krym všechno odpustili. Ale do kdy bude efekt Krym na Moskvany a Rusy vůbec fungovat, to dnes neví ani sám Putin.

Autor je redaktorem MF DNES

autor: pal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.