Luboš Palata: Zeman Babišovi ani hnutí ANO nepomáhá, ale táhne je dolů

16. leden 2018

Nevím jestli chtěně, nebo nechtěně, ale hned po prvním kole prezidentských voleb premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš jasně pojmenoval hlavní důvody, proč Miloše Zemana v druhém kole nevolit. A to přesto, že prohlásil, že on osobně ho i v druhém kole volit bude.

Tím zásadním důvodem je Zemanova orientace na Moskvu a Peking, navíc podpořená Zemanovou podporou vyhlášení referenda o vystoupení z Evropské unie. O Andrejovi Babišovi a jeho hnutí ANO si můžeme myslet mnohé, ale věřit, že chce Česko přeorientovat od Západu na Východ, to by opravdu nebylo spravedlivé.

A je jasné, že nejen Babiš, ale i velká část hnutí ANO a ještě větší množství Babišových voličů Zemanovy sympatie k putinovské polodiktatuře a čínským komunistům nesdílí.

Druhou stranou téže mince jsou nejbližší spolupracovníci Miloše Zemana na Hradě. Proruská a pročínská trojka Mynář, Nejedlý, Ovčáček se stala symbolem toho nejhoršího, co se během Zemanovy pětiletky na Pražském hradě událo. A také se, v podobě zcela neprůhledné Zemanovy nekampaně za mnoho a mnoho miliónů z neznámých zdrojů, dále děje.

Babiš v podstatě řekl, že má-li být Zeman v druhém kole volitelný a to i pro podporovatele hnutí ANO a mnohé Babišovy spolustraníky, musí se Zeman jasně a jednoznačně přihlásit k západní orientaci Česka a své „trojky“ na Hradě se zbavit. Jenže, i kdyby se to stalo, není žádný důvod Zemanovi věřit a doufat, že by se tím něco na Hradě na příštích pět let změnilo.

Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně

Špatná volba pro hnutí ANO

Nevěří tomu ani část osobností hnutí ANO, kteří už před prvním kolem prezidentských voleb dávaly najevo, že Zemana v žádném případě nepodpoří.

Za mnohé jmenujme europoslankyně hnutí ANO Ditu Charanzovou a Martinu Dlabajovou, nebo brněnského primátora a místopředsedu hnutí ANO Petra Vokřála. Babiš proto musel svůj prozemanovský postoj před prvním kolem označit za svůj „osobní“, což jen ukazuje, jak slabou pozici Zeman v hnutí ANO má.

Zeman je ale špatný spojenec i pro samotného Babiše. Je to našeptávač těch nejhorších řešení, které může Babiš při sestavování vlády udělat. Místo demokratických stran mu podstrkuje ultrapravičáka Tomia Okamuru a komunisty.

Podobně jako z původně racionálně se chovajícího hnutí ANO Miloš Zeman svým tlakem a napojením na xenofobní extrémisty udělal neracionálně se chovající protiimigrační stranu.

Luboš Palata

Zeman je proto špatná volba pro hnutí ANO i pro Andreje Babiše samotného, kterému by nemělo jít jen o moc, ale také o tom, jak se zapíše do českých dějin. Zeman táhne Babiše směrem dolů. Čím dříve to Andrej Babiš pochopí, tím lépe nejen pro něj, pro hnutí ANO, ale hlavně pro celé Česko. Moc času k tomu ale Andreji Babišovi nezbývá.

Autor je redaktorem MF DNES

autor: pal
Spustit audio